Tri godine od velikog uspjeha Predraga Nikača - zašto država nije prepoznala značaj šaha?

Na treću godišnjicu velikog uspjeha, Šahovski savez Crne Gore organizuje ''Šahovsko veče'', kako bi podsjetio na veliki uspjeh Nikača i ukazao na položaj drevne igre

4038 pregleda 2 komentar(a)
Predrag Nikač i Zdravko Vuković u Kaljariju, Foto: ŠSCG
Predrag Nikač i Zdravko Vuković u Kaljariju, Foto: ŠSCG

Bila je nedjelja, 14. april 2019. godine, kada se u italijanskom Kaljariju visoko zavijorila crnogorska zastava, a taktovi naše himne objavili su da je Predrag Nikač kročio na svjetski tron. Četvorostruki šampion Crne Gore postao je svjetski prvak u kategoriji slabovidih i slijepih šahista.

Na treću godišnjicu velikog uspjeha, Šahovski savez Crne Gore organizuje ''Šahovsko veče'', kako bi podsjetio na veliki uspjeh Nikača i ukazao na položaj drevne igre.

Na svečanosti će govoriti Jovan Milović, predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Božidar Ivanović legendarni velemajstor i višestruki prvak Crne Gore i Jugoslavije u šahu, Nikola Đukić, velemajsor i desetostruki šampion Crne Gore, Zdravko Vuković, internacionalni majstor i Nikačev sekundant u Kaljariju, te Radovan Damjanović u ime Šahovskog kluba slijepih i slabovidih Zora.

Na kraju će se prisutnima obratiti i Predrag Nikač, dok je moderator večeri Mitar Đukanović.

Đukić i Vuković će analizirati po jednu Nikačevu partiju.

Veliki Nikačev uspjeh nije prepoznat od strane državnih organa, pa će na večeri biti predstavljena inicijativa za poboljšanje položaja šaha, odnosno njegovu zakonsku kategorizaciju, saopštili su iz Šahovskog saveza Crne Gore.

Ovom svečanošću ŠSCG počinje kampanju koja će krunu doživjeti naredne godine, kada će evropski šampionati biti igrani u našoj zemlji.

Početak svečanosti zakazan je za 18 časova, a svečanost će biti održana u sali Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: