Svjetska titula Predraga Nikača ponos i inspiracija

Šahovski savez organizovao retrospektivu partija kojima je Predrag Nikač osvojio svjetsko zlato u Kaljariju

8717 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Nikač, Foto: Privatna arhiva
Predrag Nikač, Foto: Privatna arhiva

Mali jubilej - tri godine od zvanja svjetskog šampiona za crnogorskog šahistu Predraga Nikača, Šahovski savez Crne Gore je upriličio svečanošću sa podsjećanjem na partije velikog uspjeha u italijanskom Kaljariju.

Nikač je tada na Sardiniji zaslužio zvanje svjetskog šampiona za slabovide i slijepe šahiste.

U zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, o intuitivnim potezima kojima je iznenadio rivale na Svjetskom prvenstvu, ali i svoj štab, na video bimu je demonstrirao sekundant svjetskog šampiona i internacionalni majstor Zdravko Vuković.

Nije krio da je njegov takmičar nesvakidašnjim potezima zadivio i tim koji mu je pomogao u pripremi.

U prepunoj sali Rektorata, ljubiteljima drevne igre prvo se obratio bard - najstariji crnogorski velemajstor Božidar - Bonja Ivanović.

On se osvrnuo na nepravedno loš zakonski okvir, kojim se tretira jedan od najprestižnijih sportova, uz napomenu da je Nikačev rezultat jedan od najvećih uspjeha crnogorskog sporta.

Ivanović je tako naglasio da titula Predraga Nikača zaslužuje i adekvatne nagrade i društvena priznanja, kako bi bili podsticaj za nove uspjehe crnogorskih šahista.

I najmlađi crnogorski velemajstor, koji je proslavio jubilarnu 10. titulu prvaka Crne Gore, Nikola Đukić, pozvao je sve šahiste da se angažuju za unapređenje statusa šaha, a potom je analizirao briljantnu pobjedu Nikača nad moldavskim velemajstorom Dmitrijem Svetuškinom na Open turniru na Cetinju 2016. godine.

Portparol ŠSCG Mitar Đukanović, moderator večeri, pročitao je detalje biografije Nikača, ističući njegove najvrednije rezultate, dok je Radovan Damjanović u ime ŠK Zora istakao posvećenost Nikača paraolimpijskom pokretu.

Jubileju je prisustvovao i predsjednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić.

"Titula u Kaljariju, a naročito titula prvaka Crne Gore u šahu, prva u nezavisnoj Crnoj Gori 2006. godine, rezultati su koji me čine neizmjerno ponosnim. To ne bih uspio bez pomoći i podrške Šahovskog saveza, Paraolimpijskog komiteta, ali i nasljeđa plejade velikih šahista od kojih sam učio i crpio inspiraciju", naglasio je Nikač.

Bonus video: