Mračna tajna britanske sportske zvijezde: Trener me je zlostavljao kao 13-godišnjaka

"Kad sam bio mlađi - imao sam oko 13 godina - zlostavljao me trener i to nikada nisam u potpunosti prihvatio", rekla je britanska zvijezda

4578 pregleda 0 komentar(a)
Bredli Vigins, Foto: Shutterstock
Bredli Vigins, Foto: Shutterstock

Petostruki olimpijski biciklistički prvak Bredli Vigins otkrio je da je kao tinejdžer bio žrtva seksualnog zlostavljanja.

Pobjednik Tur d Fransa iz 2012. rekao je da ga je trener zlostavljao kao 13-godišnjaka.

Sada 41-godišnji biciklista jedan je od najboljih britanskih sportista svih vremena. Osvojio je ukupno osam olimpijskih medalja, uključujući pet zlatnih, te sedam svjetskih naslova.

Vigins je rekao da prije nije mogao da razgovara o tome zbog teškog odnosa s očuhom, a u intervjuu za majsko izdanje britanskog magazina Men's Health izjavio je da se nikada nije u potpunosti pomirio sa zlostavljanjem.

"Kad sam bio mlađi - imao sam oko 13 godina - zlostavljao me trener i to nikada nisam u potpunosti prihvatio", rekla je britanska zvijezda.

Upitan govori li o seksualnom zlostavljanju, dodao je: "Da. Sve je to uticalo na mene kao odraslu osobu... Samo sam događaje zakopao duboko u sebe. Moj očuh je bio dosta nasilan prema meni".

Vigins je prije nekog vremena govorio o tome da je patio od depresije i da je imao teško djetinjstvo. Dodao je kako je većinu života proveo pokušavajući da razumije svoj odnos sa ocem, australijskim biciklistom Garijem Viginsom, koji je napustio porodiccu dok je Bredli još bio mlad i preminuo 2008. nakon svađe na kućnoj zabavi.

“To je definitivno bilo povezano s mojim ocem”, rekao je Vigins na pitanje od čega je pokušao da pobjegne u životu.

"Bio je moj heroj. Htio sam da mu se dokažem. Bio je dobar biciklista, mogao je da bude jako dobar, ali je bio protraćeni talenat. Bio je alkoholičar, manično depresivan, prilično nasilan i uživao je u puno amfetamina i sportske droge u to vrijeme".

Vigins je dosegnuo vrhunac 2012. godine kada je postao prvi britanski pobjednik Tura prije nego što je osvojio olimpijsko zlato u vožnji na hronometar samo nekoliko dana kasnije u Londonu.

Jedini je osvojio zlatnu olimpijsku medalju na cesti i na stazi. Uspješnu karijeru završio je krajem 2016. godine, a sada radi i kao profesionalni komentator.

Bonus video: