Begović ovog puta potpisao mišljenje Komisije - OSCG ostao bez 100.000, izgubili i RSCG i KSCG, više za COK, VPSCG...

Time je, valjda, stavljena tačka na gotovo tromjesečnu agoniju kroz koju su prošli crnogorski savezi, jer je Javni konkurs za sufinansiranje programa sportskih organizacija raspisan 28. januara

35505 pregleda 130 reakcija 9 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Sada je valjda konačno kraj - Marko Begović je u ponedjeljak donio odluku iz matičnog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) kojom se dozvoljava da se nacionalnim sportskim organizacijama podijeli 3,6 miliona eura, Komisija za dodjelu sredstava odredila kome koliko pripada, a v.d. direktora Uprave za sport i mlade potpisao njeno rješenje, bez ikakvih intervencija.

Time je, valjda, stavljena tačka na gotovo tromjesečnu agoniju kroz koju su prošli crnogorski savezi, jer je Javni konkurs za sufinansiranje programa sportskih organizacija raspisan 28. januara.

Prva Komisija je raspuštena, jer se nije pojavljivala predsjednica, državna sekretarka u MPNKS Milica Kadović, a kada je druga završila posao, Begović je promijenio gotovo sve njene iznose i izazvao gnijev članova Anđele Bulatović i Milana Tičića, koji su javno poručili da ih je obmanuo.

V.d. direktora je naknadno poništio svoju odluku, pravdajući se time da je Komisija raspodijelila tri miliona eura, iako je na raspolaganju bilo 600.000 više.

Time je vjerovatno htio da izbjegne i krivičnu odgovornost, jer na takvo prekrajanje mišljenja Komisije nije imao pravo.

Sada je Begović, vjerovatno u svojim posljednjim danima na funkciji v.d. direktora (osniva se Ministarstvo sporta, koje će voditi bivši čelni Uprave za sport i mlade, Vasilije Lalošević), sve aminovao i uputio pozive savezima za potpisivanje ugovora.

Kao i prethodna odluka, i ova će izazvati puno polemika.

Jedan od najvećih dobitnika prethodne Begovićeve raspodjele, Odbojkaški savez, sada je najveći gubitnik, jer će umjesto očekivanih 350.000 dobiti 250.000 eura.

Procentualno su značajno smanjena i sredstva Ragbi (sa 50 na 30 hiljada), Stonoteniskom (sa 60 na 44) i Gimnastičkom (sa 40 na 30), a Rukometni i Košarkaški savez, koji su u prethodnoj odluci dobili maksimalnih 15 odsto od ukupnih sredstava, tj. 540.000, sada će morati da se zadovolje sa 520, odnosno 500 hiljada.

Pola miliona eura je pripalo i Vaterpolo i plivačkom savezu Crne Gore, 60.000 više nego u prethodnoj raspodjeli, uz obavezu da dio sredstava (od 80 do 100 hljada) bude potrošen isključivo na plivanje.

Za 60.000 je povećan i iznos namijenjen Crnogorskom olimpijskom komitetu (sa 220.000 na 280.000), ali je to opet značajno manje nego što je odredila prethodna Komisija - tada je bilo namijenjeno 320.000, što bi uz povećanje od 20 odsto, za koliko je budžet bio veći, trebalo da bude 384.000.

Značajna povećanja dobili su Teniski (sa 55 na 85 hiljada), Bokserski (sa 100 na 130), Skijaški savez (sa 45 na 60)...

Kako god da je odlučeno, vrijeme je bilo da se konačno stavi tačka na ovu šaradu i da savezi, kojima je praktično onemogućeno normalno poslovanje, konačno dobiju novac da bi mogli da funkcionišu.

Bonus video: