Savjet za sport: Sporne kompetencije lica koje vodi Upravu za sport i mlade, kontroverzna odluka o finansiranju...

Stručno-savjetodavno tijelo se oglasilo povodom meteža u crnogorskom sistemu sporta

4932 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cirkus sa dodjelom sredstava nacionalnim sportskim organizacijama, kašnjenje u stvaranju Komisije za antidoping i izostanak formiranja njenog Savjeta, te izbora direktora, samo su neki od problema u crnogorskom sportu.

Savjet za sport, u čijem sastavu su vrhunski sportisti kao i predstavnici naučnih i stručnih institucija, održalo je sjednicu povodom aktuelne situacije.

Savjet, na čijem je čelu kapitenka rukometne reptrezentacije Jovanka Radičević, oglasio se saopštenjem, koje prenosimo u cjelosti.

„Svjedoci smo da je već više mjeseci sportska oblast predmet negativne medijske pažnje prouzrokovane zbog određenih odluka nadležnog organa - Uprave za sport i mlade, kao i spornih kompetencija lica koje vodi ovu državnu instituciju. Kako takva javna prezentacija kvari suštinu i značaj sportske oblasti, dužni smo da, kao stručno-savjetodavno tijelo u oblasti sporta, i sami ukažemo na brojne nerealizovane obaveze iz ove oblasti koje koče dalji razvoj i direktno prave štetu sportistima i sportskim radnicima.

Konkretno, iako po Zakonu o sportu, Savjet za sport daje mišljenja i predloge u postupku pripreme Strategije razvoja sporta kao i Zakona o sportu, Uprava za sport i mlade prilikom posljednje izmjene Zakona o sportu iz decembra 2021. godine nije konsultovala Savjet za sport, niti dostavljala predlog navedenog zakonskog akta na mišljenje Savjetu. Navedene izmjene Zakona o sportu koje mnogi ocjenjuju nedostatnim, danas se smatraju ključnim razlogom zbog kojeg još nije počela sa radom nova Komisija za antidoping, a rokovi koje nam je kao državi postavila Svjetska antidoping agencija nijesu ispoštovani.

Takođe, resorno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao ni Uprava za sport i mlade, nijesu uključili na bilo koji način predstavnike Savjet za sport u izradu Strategije razvoja sporta za period 2022-2030. Činjenica da je izrada navedene Strategije definisana za drugi kvartal 2022. godine govori o neozbiljnom planiranju navedene obaveze, s obzirom na to da od 1. januara 2022. godine, kada je i istekla prethodna četvorogodišnja Strategija razvoja sporta, Crna Gora funkcioniše bez strateškog dokumenta za razvoj sporta. Osim navedenog, mišljenja predstavnika Savjeta za sport iz reda vrhunskih sportista, koji su učestvovali u radu Komisije za raspodjelu sredstava sportskim organizacijama, potpuno su zanemarena, čime je njihova uloga u ovoj Komisiji potpuno obesmišljena.

Na ovaj način resorni organi za oblast sporta pokazali su da ne poštuju obaveze propisane Zakonom o sportu, kao ni ulogu ovog tijela u sistemu sporta u našoj državi, ali ni naše vrhunske sportiste i istaknute sportske radnike koji su volonterskim radom u ovom Savjetu željeli da daju doprinos unapređenju stanja u sportskoj oblasti.

Ukazujemo da postoje brojne nerealizovane obaveze koje koče napredak sportske oblasti, i to:

- Nijesu stvorene pretpostavke za početak rada Zavoda za sportsku medicinu Crne Gore;

- Komisija za antidoping je osnovana, ali organi Komisije (Savjet i direktor) još nijesu obrazovani zbog čega ni ovo tijelo ne funkcioniše;

- Nije realizovan program dječijeg sporta;

- Postoje premije od prethodne godine koje još nijesu isplaćene određenim sportistima, a koje im po Zakonu apsolutno pripadaju;

- Nijedan projekat iz oblasti sportske infrastrukture nije realizovan od strane resornog organa za oblast sporta, još od 2020. godine.

Sve navedeno, kao i činjenica da je raspodjela sredstava sportskim organizacijama izvršena skoro četiri mjeseca nakon početka nove takmičarske godine i da je izazvala burne reakcije određenih nacionalnih sportskih saveza, kao i sportista zbog kontroverzne odluke vezane za finansiranje sporta koja je kasnije ukinuta, govori o tome da je Crna Gora u zoni crvenog alarma i da je pod hitno potrebno energičnije i sa više znanja pristupiti realizaciji nagomilanih obaveza u prethodnih nekoliko mjeseci, zbog čega Savjet za sport apeluje na Upravu za sport i mlade i v.d. direktora Begovića da moraju da rade u interesu sporta i sportista.

Sport je najznačajniji promotivni mehanizam jedne države, a sportisti najveća vrijednost koju imamo i zato država ne smije dozvoliti da se sportska oblast, kao naš najvažniji resurs, u javnosti prepoznaje po brojnim kontraverzama nadležnih državnih organa koje idu direktno na štetu sportista i sportskih radnika“, piše u saopštenju Savjeta za sport.

Bonus video: