Crnogorski ragbisti okreću piramidu ka vrhu

Ragbi reprezentacija spremna za utakmice sa Slovačkom u subotu u Bratislavi i Estonijom 14. maja u Baru

2429 pregleda 170 reakcija 3 komentar(a)
Arijel Radović sa potpredsjednikom RSCG i reprezentativcima, Foto: Ragbi savez Crne Gore
Arijel Radović sa potpredsjednikom RSCG i reprezentativcima, Foto: Ragbi savez Crne Gore

Ragbi reprezentacija Crne Gore sjutra putuje za Bratislavu, gdje će u subotu, 23. aprila od 15 sati odigrati utakmicu protiv ragbi selekcije Slovačke. To je prvi od dva izazova u razvojnoj diviziji Evropskog kupa nacija za izabranike Arijela Radovića. Drugi je u Baru 14. maja sa Estonijom. Sa obje pobjede naši ragbisti bi zaslužili plasman u jaču diviziju i veći broj kvalitetnih utakmica, neophodnih za razvoj i u Crnoj Gori, tog međunarodno popularnog i atraktivnog sporta.

Na tom putu Slovačka je velika prepreka, tim prije jes su naši ragbisti poraženi u prethodna dva odmjeravanja snaga sa tom selekcijom, ipak...

"Maksimalno smo motivisani i spremni za izazov. Slovaci su nam stari znanci, ali i dužnici i naš motiv je tim veći da ih iznenadimo nakon pet dana zajedničkih priprema u Baru, gdje smo maksimalno dobro radili i analizirali rivala", kaže kapiten Boris Mijušković.

U prilog samopouzdanju njegovoj ekipi ide pojeda u pripremnom meču od prije deset dana nad selekcijom Bosne i Hercegovine, bolje rangirane i sa većim rejtingom od grupe u kojoj igraju naša i selekcija Slovačke.

"Poznato je da se naš ragbi susreće sa brojnim problemima, nedostatkom terena, ali ne tražimo alibi i mi smo navikli da se "borimo sa vjetrenjačama". Osvrnuću se i na uspejh naših koleginca - trećim mjestom u Splitu, iako su trenirale po livadama. I mi koristimo balon, a potrebne su dimenzije fudbalskog igrališta", naglasio je kapiten Boris Mijušković.

Pored njega konferenciji Saveza danas prisustovali su potpredsjednik Ragbi saveza Ivan Čolaković, selektor Radović i reprezentativac Đorđe Marstijepović.

"Naša najjača tačka, to je cijela ekipa! Radili su odgovorno uz atmosferu koja ne može da ne izazove sreću. Očekuje je ipak veliki izazov, dugačak put i utakmica sa kvalitetnim rivalom. Ali naše su misli okrenute ka pobjedi, radili smo na tome u Baru i u fizičkoj pripremi, tehnici", objasnio je argentinski trener Radović, koji o ličnom trošku vraća dug precima pomažući u razvoju međunarodno priznatog i atraktivnog sporta i u Crnoj Gori.

"Talenat je ovdje neupitan, tačnije to je dijamant koji treba izbrusiti ali za to je potrebno vrijeme i uslovi. Na tome radimo sa ovim divnim ljudima i predsjednicom Saveza Zoricom Kostić. Kao zidanje piramide, idemo od dna ka vrhu. I naš je cilj vrh, kao što te fantastične predispozicije ljudi iz zemlje iz koje je moj djed, koristite u vaterpolu, rukometu, košarci... Srećan sam da imam šansu da radim na jednom takvom projektu i sa ovim ljudima", istakao je Arijel Radović.

U Savezu su zahvalni što su dobili podršku i pomoć od Uprave za sport i mlade, COK-a ali i kompanije "Volcano", koja im je obezbijedila opremu, ali...

"Neophodno je da dobijemo teren kao prvi preduslov, i nadamo se pomoći države, sponzora i društveno odgovornih firmi i pojedinaca, jer mi reprezentujemo Crnu Goru. Jako bi bilo bitno da dobijemo obje utakmice, mada u nekim kalkulacijama možda bi i jedan trijumf bio dovoljan za prelazak u jaču diviziju u kojoj su Srbija, BiH, Andora, Bugarska.., to bi značilo veći broj jakih utakmica ," dodao je Čolaković.

On je pozvao zaljubljenike da na linku "Ragbi Europa" u subotu od 15 sati posmatrju utakmicu a da 14. maja u Baru svi dođu na stadion na Topolici i podrže svoju reprezentaciju.

Marstijepović je najavio da će i muška i ženska ragbi reprezentacija učestvovati na evropskim takmičenjima u olimpijskoj verziji ovog sporta - ragbiju 7, koje će se od 3. do 5. juna održati u Beogradu.

Bonus video: