Dragović se ogradio od saopštenja Savjeta za sport: I mi smo krivi za stanje u sportu, samo smo fingirali rad

„Mijenjaju se ministarstva, uprave, ministri, direktori..., a Savjet je trebalo da se izmakne iz politike i budalaština, jer je iznad svega toga i ima moć. Od 2017. nas niko ne dira, umjesto da smo koristili snagu i bavili se svojim poslom, mi smo krenuli nešto da riješimo u pet do 12. Krijemo se iza slave, medalja, fingiramo rad, a kvalitetnog posla nema”, naglasio je nosilac zastave na Paraolimpijskim igrama u Tokiju i šef misije na POI u Londonu i Rio de Žaneiru

6587 pregleda 5 komentar(a)
Dragović sa sportistima, Foto: Privatna arhiva
Dragović sa sportistima, Foto: Privatna arhiva

Stanje u crnogorskom sportu je loše, puno je problema koji se godinama ne rješavaju, a sve se najbolje vidjelo prilikom Konkursa za sufinansiranje programa sportskih organizacija.

Prošlo je gotovo tri mjeseca otkako je raspisan, a savezi još nisu dobili novac za normalno funkcionisanje, zbog čega je na meti najviše bio direktor Uprave za sport i mlade, Marko Begović.

Nezadovoljni radom i Begovića i Uprave su u Savjetu za sport, koji se juče oglasio saopštenjem i napomenuo da v.d. direktora nema kompetencije za posao koji obavlja.

Od stava Savjeta se, međutim, ograđuje njegov član Dušan Dragović, koji za “Vijesti” kritikuje tijelo u kojem je.

“Želim da se ogradim od priče na sastanku koji imali 14. aprila u Upravi za sport i mlade. Od 2017. godine, kada je formiran Savjet, to je bio prvi sastanak na kojem sam bio, a još jedan je održan 9. marta 2020. i tada je dogovoreno da se radi preko Viber grupe. Sve što je rečeno u saopštenju Savjeta smo samo isprovocirali, jer bi sve bilo drugačije da smo radili pametnije. Tako, sve ovo što rečeno može da se odnosi i na nas i Savjet, jer smo svi krivi za ovakvo stanje u sportu. Kao tijelo inkorporirano u Zakon o sportu trebalo je da se sastaje češće, da se potrudimo da mediji prate naš rad, a ne da radimo kako je kome volja, već da utičemo na poboljšanje stanja. Dovoljno je reći da nemamo ni Pravilnik ni Poslovnik o radu”, rekao je nosilac zastave na Paraolimpijskim igrama u Pekingu i šef crnogorske misije na POI u Londonu i Rio de Žaneiru.

Prvi generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Crne Gore smatra da su mnogi krivi za stanje u sportu, ali preuzima odgovornost na sebe i Savjet za sport, koji, kako smatra, nije iskoristio šansu.

“Sve ovo što se dešava je čisti proizvod nerada. Da li COK-a, Ministarstva sporta ili Uprave za sport i mlade, nije ni bitno. Želim da pričam sa svoje pozicije, jer smo upravo mi, kao krovna savjetodavna organizacija, trebalo da preduhitrimo, preduprijedimo sve ove probleme, da sa našim stavovima, savjetima i odlukama spriječimo da do ovoga dođe. Ali, mi nismo ništa radili, samo smo fingirali Savjet za sport. I sada smo došli da rješavamo probleme, da se svi pravimo pametni, a sada je mala bara, a puno krokodila”.

Dragović smatra da je loše odrađena i strategija sporta i kategorizacija.

Dragović
foto: Privatna arhiva

“Strategija sporta je morala da se uradi pametnije, a kada vidite kategorizaciju, morate da se upitate šta se dešava sa bazičnim sportovima. Situacija je nakaradno postavljena. Sada se hvatamo za glavu gdje je novac, a trebalo je to da sve riješimo ranije. Odlučeno je da se formira Viber grupa, da bude dinamičniji rad, ali to može da se uradi za Savjet stanara, a ne u Savjetu za sport. Ove stvari su da sjednu ljudi ozbiljno i uhvate se u koštac dok se situacija ne riješi. Prva stvar koju bi trebalo da uradimo je da se okrenemo bazičnim sportovima i da se zapitamo zašto u prvoj kategoriji nisu plivanje, atletika i gimnastika, a ne da gledamo koliko je koji sport razvijen”.

Nekadašnji paraolimpijac, koji je bio u sastavu posljednje Komisije za raspodjelu sredstava sportskim organizacijama, nakon što se iz nje povuklo dvoje njegovih kolega iz Savjeta za sport (predsjednica Jovanka Radičević i Milan Tičić), ističe da ni savezi nisu “čisti”.

“Znalo se da ćemo doći u poziciju da fali para, ali mora da se kaže da su gotovo svi savezi nepošteni kad pišu programe, jer “friziraju” podatke, ne prikazuju realno stanje. Svi savezi su zajedno tražili preko devet miliona, a na raspolaganju je bilo dva i po puta manje. Gledajući programe, mogu da kažemo da su pametno pisani, neko bi i bolje prošao, a ne što su radili ‘copy-paste’ jednog te istog programa”.

Dragović naglašava da je Savjet za sport proćerdao silne godine.

“Odavno govorim u sportskim krugovima da će doći do ovakve situacije sa novcem, na sjednicama Savjeta za to nažalost nisam imao priliku. Pitanje je zašto su COK i POK uopšte u ovoj kategoriji sa ostalim savezima, jer bi trebalo da budu budžetske jedinice, kao dva najbolja ambasadora zemlje. I svake godine se za njih odredi milion - dvije trećine COK-u, trećina COK-u. Ako ne može milion da se nađe u državi za to, propalo se. Savezi bi trebalo da primaju novac iz resorsnih ministarstava. Savjet je sve ovo što se dešava mogao da predvidi, ali smo loše radili, igrali smo se gluvih telefona, pravili planove po tome ko je s kim dobar, ko će kome pomoći...”.

Čovjek koji je od nule gradio Paraolimpijski komitet Crne Gore za kraj je imao poruku.

“Mijenjaju se ministarstva, uprave, ministri, direktori..., a Savjet je trebalo da se izmakne iz politike i budalaština, jer je iznad svega toga i ima moć. Od 2017. nas niko ne dira, umjesto da smo koristili snagu i bavili se svojim poslom, mi smo krenuli nešto da riješimo u pet do 12. Krijemo se iza slave, medalja, fingiramo rad, a kvalitetnog posla nema. Kao da je ono - daj da se priklonimo jednoj strani, pa da vidimo šta će biti. To nije sportski. Sportski je da se ne ćuti, jer i kad izgubiš pružiš ruku, i kažeš protivniku da je jači. Uz dužno poštovanje, poštenije je bilo reći da nismo dobro radili”, zaključio je Dragović.

Bonus video: