Nismo potpisali ugovor, jer se Uprava za sport miješa u autonomiju saveza

“Dugogodišnja je praksa da savezi kandiduju programe, a da odobrena sredstva, savez u skladu sa svojim pravilnicima troši i rasporedjuje. Uprava ima pravo da se miješa u raspodjelu, samo ako se ustanove nepravilnosti i nezakonitosti u radu saveza , što svakako nije slučaj sa našim savezom”, saopštio je ASCG

6519 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Atletski savez Crne Gore nije potpisao ugovor o korišćenju sredstava za sufinansiranje programa sportskih organizacija za 2022.godinu sa Upravom za sport i mlade, jer, kako je “jednoglasno konstatovao Upravni odbor” na jučerašnjoj sjednici, za to “nije postojao ni jedan zakonski osnov za potpisivanje, zbog grubog miješanja u autonomiju saveza”, saopštio je ASCG.

Uprava za sport se miješala u autonomiju saveza “pokušajem da umjesto prihvaćenog programa aktivnosti za ovu godinu i dodjelom odredjenih sredstava, oni sami raspodjeljuju ta sredstva, čime su pokušali da unesu razdor unutar Saveza i obesmisle njegov rad”.

“Dugogodišnja je praksa da savezi kandiduju programe, a da odobrena sredstva, savez u skladu sa svojim pravilnicima troši i rasporedjuje. Uprava ima pravo da se miješa u raspodjelu, samo ako se ustanove nepravilnosti i nezakonitosti u radu saveza , što svakako nije slučaj sa našim savezom”, saopštio je ASCG.

“U prilog ovim stavovima najdirektnije ukazuju odredbe člana 117 Zakona o sportu u kojem se kaže:

‘Sportska organizacija na javni Konkurs iz stava jedan ovog člana prijavljuje program za period od godinu dana sa procjenom iznosa sredstava koji je potreban za sprovođenje programa i detaljnim planom trošenja sredstava’“.

“Upravo takav program smo blagovremeno dostavili Upravi za sport i mlade nakon sprovedene procedure u nadležnim komisijama i tijelima, kao i UO ASCG koji je prihvaćen od nadležne komisije Uprave za sport i mlade.S ve ovo potvrđeno je i članom Ugovora 2. u kojem stoji:

‘Korisnik sredstava dužan je da realizuje program sportske organizacije za 2022. godinu za koji je aplicirao na Konkursu i po osnovu kojeg su s odlukom iz člana 1 opredijeljena sredstva'”.

“I umjesto da savezu uplate potrebna sredstva na koja se čeka puna četri mjeseca, kako bi savez mogao da realizuje program aktivnosti, oni su u Ugovoru shodno nekim njihovim stavovima, a protivno članu 2. istog ugovora , raspodijelili određena sredstva pojedinim sportistima i klubovima, koja ne odgovaraju kriterijumima saveza koji su bazirani na bodovanju rezultata po osnovu tablica Svjetske atletske federacije, postignutim plasmanima na međunarodnim takmičennima i drugim parametrima koje komisija koristi prilikom opredeljivanja sredstava”, navodi se u saopštenju.

“Ovakakav neprimjeran atak raspodjele sredstava sportistima i klubovima, po osnovu lične impresije od strane Uprave za sport, unosi ozbiljan razdor među sportistima i dezavuiše Savez u svom radu. Zbog svega toga, Savez nije mogao potpisati takav Ugovor sa Upravom za sport i mlade, pa očekuje od njega da pripremi novi Ugovor kojim bi savezu opredijelio potrebna sredstva u skladu sa dostavljenim programom i rezultatima naših atletičara koji su izuzetno vrednovani u svim atletskim asocijacijama Evrope i svijeta”, navodi ASCG.

“Naravno da su takvom uspjehu značajno u ranijem periodu doprinijeli i Uprava za sport i mlade, Olimpijski komitet , naši sponzori, mediji i najviše sami sportisti. Smatramo da sa Upravom za sport i mlade treba da osmišljavamo nove strategije i zajedno sa svim sportistima i sportskim savezima radimo na dobro svih sportista koji su pokazali da i Crne Gora ima sport i sportiste ravne mnogo većim i razvijenim zemljama Evrope. Spremni smo, kako smo ranije i sami predlagali da o ovim pitanjima razgovaramo kako bi smo došli do najboljih rešenja za crnogorsku atletiku”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: