Furtula i Đurović: Uprava za sport i Begović se grubo miješaju u autonomiju odlučivanja i pravila raspodjele sredstava

"Smatramo da niste uradili kategorizaciju sportista i da niste koristili pravilne i jedine mjerodavne kriterijume, a to su naravno rezultati. Jer se u vašoj raspodjeli sredstava potpuno izjednačavaju vrhunski i amaterski rezultati, sportisti koji se bave poluamaterski sa sportistima koji deceniju i po nastupaju na najvećim svjetskim takmičenjima sa ispunjenim normama"

5009 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorski atletičari Danijel Furtula i Tomaš Đurović saopštili su da se Uprava za Sport na čelu sa v.d. direktorom Markom Begovićem "grubo miješa u autonomiju odlučivanja i pravila raspodjele sredstava shodno kriterijumima koji Upravi za Sport očigledno nijesu poznati."

"Na dosadašnji rad Uprave za sport najbolje govore činjenice da se već šest mjeseci spremamo za Evropsko i Svjetsko prvenstvo bez jednog jedinog centa pomoći države. Zvuči apsurdno, da se poslije katastrofalne 2021 godine, ponavljaju iste greške i da su sportisti Crne Gore žrtve koje trpe direktnu štetu izazvanu nečijim neznanjem ili lošom namjerom. Želimo da naglasimo da smo u potpunosti saglasni sa odlukom UO ASCG da ponuđeni ugovor koji je u suprotnosti sa Zakonom o sportu Crne Gore ne treba potpisati, jer bi imao ogromne negativne posljedice koje bi možda prijetile da ugase najbolji Savez u pojedinačnim sportovima."

"Bez želje da vodimo arbitražu između Uprave za Sport i ASCG, govorimo isključivo o problemima sa kojima se susrećemo mi sportisti, a koji traju već dvije godine. Uprava za Sport na čelu sa v.d. direktorom Markom Begovićem grubo se miješa u autonomiju odlučivanja i pravila raspodjele sredstava shodno kriterijumima koji Upravi za Sport očigledno nijesu poznati. Gospodine Begoviću, ne možete na raspodjelu sredstava čekati pet mjeseci i time urušavati karijere sportista koji su pola svog života dali crnogorskoj atletici i našem sportu!"

"Smatramo da niste uradili kategorizaciju sportista i da niste koristili pravilne i jedine mjerodavne kriterijume, a to su naravno rezultati. Jer se u vašoj raspodjeli sredstava potpuno izjednačavaju vrhunski i amaterski rezultati, sportisti koji se bave poluamaterski sa sportistima koji deceniju i po nastupaju na najvećim svjetskim takmičenjima sa ispunjenim normama. Za sprovođenje plana i programa sportisti moraju da imaju poseban budžet koji je srazmjeran očekivanjima i ciljevima koji sportista realno može da ispuni. Ista je situacija sa stipendijama, složićete se da ne može istu stipendiju da imaju takmičar koji pretenduje da nastupi na Evropskom i Svjetskom prvenstvu i tamo se bori za ulazak u finale sa sportistima koji osvajaju osmo ili deseto mjesto na Balkanskom prvenstvu ili u još gorim situacijama, godinama ne treniraju i bave se atletikom rekreativno. Na kraju bih Vam predložio da poništite odluku i dozvolite normalan rad Saveza koji u poslednjih 10 godina iz godine u godinu pokazuje da zna kako se stvaraju rezultati, u protivnom bojim se da ćemo imati nesagledive posljedice i vjerovatno prijevremeno penzionisanje naših najboljih i najperspektivnijih sportista", navodi se u saopštenju Furtule i Đurovića.

Bonus video: