Bokserska plava krv: Unuk najvećeg svih vremena ide ka slavi

Ne slučajno, Nika Alija vodi legendarni promoter Bob Arum, koji je sa Muhamedom sarađivao bio u 27 borbi, uključujući epsku „Triler u Manili“ protiv Džoa Frejzera

12464 pregleda 0 komentar(a)
Muhamed Ali drži u naručju unuka Nika, Foto: Instagram @nicoaliwalsh
Muhamed Ali drži u naručju unuka Nika, Foto: Instagram @nicoaliwalsh

Niko Ali Volš je već po rođenju možda predodređen da bude bokser. Njegov djed je Muhamed Ali, je najveći bokser u istoriji i jedan od najuticajnijih sportista svijeta svih vremena.

Imao je desetoro djece, mahom ženske Marijum, Džamilu, Rašidu, Muhameda, Hanu, Lejlu, Asad Amin, Miu, Kaliju, Kiursten.

Od svih njih samo je Lejla krenula očevim stopama, bila je svjetska šampionka u polusrednjoj i supersrednjoj kategoriji, imala je sklor od 24 pobjede u isto toliko borbi. Posljednji put u ringu je bila 3. februara 2007. godine.

Sa Lejlinim povlačenjem mislilo se da je dinastija Ali završena, ali niotkuda i iznenada, u ringu se pojavio vižljasti mladić, karakterističnog hoda, sa podignutim gardom i moćnom desnicom: Niko Ali Volš.

Niko je rođen 11. avgusta 2000. u Čikagu, majka mu je Rašida, a otac Bob Volš, penzionisani marinac. Sa djedom Muhamedom, koji je preminuo 3. juna 2016, živio je 16 godina, a iako ima bokserski DNK, Niko dugo nije razmišljao da se ozbiljno bavi sportom koji je proslavio njegov djed.

Iako je počeo da trenira sa 11 godina, nikada mu nije bio cilj da se profesionalno posveti boksu, iako je imao dobru karijeru u amaterskoj konkurenciji, u kojoj je imao 30 borbi. Profi priča nije bila u planu. Upisao je Univerzitet u Nevadi, sljedećeg ljeta će diplomirati na smjeru biznis, ali proradila je “krv” i odlučio da krene dalje.

Prve profesionalne korake napravio je sa meksičkim trenerom Abelom Sančesom, a zatim se pridružio timu Šugar Hil Stjuarda, trenera Tajsona Fjurija.

Ne slučajno, Nika Alija vodi legendarni promoter Bob Arum, koji je sa Muhamedom sarađivao bio u 27 borbi, uključujući epsku „Triler u Manili“ protiv Džoa Frejzera.

Niko Ali Volš je prvi put kao profesionalac ušao u ring 14. avgusta prošle godine u Tulsi (Oklahoma), nokautiravši Džordana Viksa u četvrtoj rundi. Debi je odradio u šortsu koji je nosio njegov djed i koji je nasledio od njega.

Kao i svaki novi momak u žestokoj konkurenciji, mora da se probija brzo. Uslijedile su još dvije borbe do kraja 2021. i nove pobjede, zatim i četvrta u februaru, da bi posljednjeg dana aprila izašao na najveću scenu, u MGM Grand areni u Las Vegasu, kao dio velikog spektakla, u kome su zvijezde večeri bili Oskar Valdes i Šakur Stivenson.

U prijestonicu kocke i boksa, ne dolazi se zbog prezimena i porijekla, već zbog kvaliteta, u Vegasu se bore oni koji imaju poseban dar. Niko je prvi put bio pred očima cijelog bokserskog svijeta i nije razočarao.

Navijači, uglavnom Meksikanci, znali su da je Niko unuk najvećeg, dočekali su ga raširenih ruku, a kada je ulazio u ring sa tribina se čulo “Ali, Ali...”. Kao nekad, ili skoro kao nekad, kada je Muhamed “letio kao leptir i ubadao kao pčela”.

Niko Ali Volš se kretao u dobrom ritmu, fintirao efektno i snažno udarao. Protivnika, Alehandra Ibaru, oborio je već u prvoj rundi.

Las Vegas i navijači širom svijeta ponovo su vidjeli pobjedu jednog Alija. Niko ne zna kakva je budućnost Nika Alija Volša, put do slave svjetskog šampiona je težak, ono što je izvesno jeste da njegovim venama teče bokserska plava krv.

Bonus video: