Rus na velikoj sceni u Americi: U sjenci Kanela i Putina

Samo treba da budem moja najbolja verzija da bih mogao da pobijedim“, rekao je Bivol, koji živi i trenira u SAD

4317 pregleda 0 komentar(a)
Kanelo i Bivol, Foto: AP Photo/Gregory Bull
Kanelo i Bivol, Foto: AP Photo/Gregory Bull

Iako je zvanični svjetski šampion i branilac pojasa u super-borbi, koja će se održati u subotu uveče u Las Vegasu, Dmitrij Bivol, neporaženi borac u poluteškoj kategoriji, potpuni je autsajder, i prema prognozama za ishod borbe i po medijskoj pažnji.

Razlog – pojas će braniti protiv, po mnogima, najboljeg boksera današnjice, velikog Saula Kanela Alvaresa, čovjeka koji godinama dominira, uživa ogromnu popularnost u tom svijetu…

Jednostavno, 31-godišnji Rus je samo sljedeći rival moćnog Meksikanca.

Kanelo, neprikosnoveni svjetski šampion u super-srednjoj, prešao je u polutešku kako bi svrgnuo Bivola, prije nego što se u septembru vrati u svoju redovnu kategoriju da se suoči sa najvećim rivalom Genadijem Golovkinom.

Bivol je u potpunoj sjenci. Novinari ga uglavnom pitaju o Kanelu, ima i pitanja o ratu u Ukrajini i kakav je osjećaj biti Rus koji se bori u Americi…

A njegov život je, s druge strane, prilična nepoznanica, za razliku od Kanelovog kojeg mediji prate na svakom koraku, pa i kada je jedan dio svadbenog putovanja proveo u Crnoj Gori.

„Moji majka i otac rođeni su u velikoj zemlji, SSSR-u“, kaže Bivol. „Ali moj otac je rođen u Moldaviji i govorio je samo moldavski do svoje desete godine. Moja majka, koja je korejskog porijekla rođena je u Kazahstanu. Tada se njena porodica preselila u Kirgistan. Jednog dana, kada su diplomirali, upoznali su se u Rusiji. Vjenčali su se i preselili u dom moje majke u Kirgistan. Rođen sam u Kirgistanu i tamo sam živio 11 godina”.

Kod kuće su, kaže, govorili ruski, ali Bivol je najviše osjećao privrženost Kirgistanu.

„To je sjajna zemlja. Nije bogata, ali ima sjajne ljude. To je moja prava domovina. Veliki dio života sam proveo u Rusiji, ali volim Kirgistan. Volim kulturu i drugačija je od Rusije. Kirgistan je muslimanska zemlja i imam mnogo prijatelja muslimana.”

Na pitanje kako se osjećao kao ruski državljanin kada je 24. februara Vladimir Putin naredio napad na Ukrajinu, odgovorio je:

„Kada god čujem da je negdje rat, pa čak i ako je u Vijetnamu ili Iraku, uvijek je tužno. Mi smo ljudi. Moramo da napravimo bolji svet za sve nas. Naravno da je tužno.”

Bivolov stav je da se politika i sport ne miješaju. Ali, ruskim timovima zabranjeno je učešće na turnirima, a pojedini ruski sportisti su onemogućeni da se takmiče u sportu koji su izabrali. Boks je, međutim, odlučio da se ne bavi ovim pitanjem osim činjenice da se ruska himna neće svirati u ringu u subotu.

„Svi moramo da budemo ponosni na to odakle smo. Nije bitno da li je iz Kirgistana, Moldavije, Afrike, Engleske. Razumijem zašto sam ovdje bez zastave. Nema problema. Ja sam sportista. Fokusiran sam na borbu.”

“Mislim i da većina ljubitelja boksa samo želi da vidi šampiona poluteške kategorije protiv kralja u borbama ‘pound for pound’”.

Na konstataciju da je Vladimir Kličko, bivši svjetski šampion u teškoj kategoriji, pozvao da se njegova borba protiv Kanela otkaže, Bivol je slegnuo ramenima.

„On je političar. On ne mora da gleda."

Koliko god da bi volieo da izbjegne priču o ratu, Bivol priznaje da bi njegov otac inače doletio iz Sankt Peterburga da ga podrži u Vegasu. Ali nije uspio da dobije vizu za SAD.

„Svaki put se zabrinu za mene, a ovo je prava opasna borba“, kaže on o roditeljima i svojoj ženi.

„Ali razumiju da volim boks”.

Ima svih 19 pobjeda u profi ringu, ali je svjestan da će mu u subotu biti potrebno najbolje izdanje da bi zadržao nadu protiv Kanela.

„Samo treba da budem moja najbolja verzija da bih mogao da pobijedim“, rekao je Bivol, koji živi i trenira u SAD.

Saul Alvares, koga zbog boje kose zovu Kanelo (cimet), šampion je svijeta u pet težinskih kategorija.

U karijeri je imao 60 mečeva, pobijedio 57 puta (39 nokautom), a doživio samo jedan poraz, i to od Flojda Mejvedera, prije skoro devet godina.

Bonus video: