Spektakl u Podgorici za prvomajske praznike

Praznici su obično vrijeme putovanja, a Triatlon klub ''Podgorica'' se potrudio da Podgoricu pretvori u željenu destinaciju za prvomajske praznike. Vikend u Podgorici osmišljen tako da svi mogu naći način da se priključe, bez obzira na uzrast.

18777 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Coinis No Limits Triathlon
Foto: Coinis No Limits Triathlon

Coinis No Limits Triathlon

Triatlon klub ''Podgorica'', uz kompaniju "Coinis" koja je glavni i generalni sponzor ovog projekta, po prvi put na teritoriji Podgorice, organizovao je triatlon u poludugoj distanci. Na startu su se našli najbolji takmičari iz zemlje i regiona, kao i renomirani profesionalni takmičari iz Evrope.

Coinis No Limits Triathlon
foto: Coinis No Limits Triathlon

Prvog maja takmičari su plivali u Skadarskom jezeru 1,9 km, vozili biciklo na relaciji Vranjina – Podgorica u dužini od 90 km i trčali u širem centru grada. Ova trka je na najbolji način promovisala ljepote Nacionalnog parka Skadarsko jezero i Glavnog grada, a trkačka staza je prolazila pored znamenitosti po kojima je Glavni grad prepoznatljiv (Sahat kula, Spomenik Svetom Petru Cetinjskom, Hram Hristovog Vaskrsenja...). Cilj trke je bio na glavnom gradskom trgu. Ono što je takmičarima posebno privlačno je da je staza ravna i brza, te je idealna za postavljanje ličnih rekorda, ali i za one koji su se po prvi put oprobali u ovoj distanci.

Činjenica na koju su organizatori posebno ponosni je to što je Coinis No Limits Triathlon prva trka na Balkanu, koja se bodovala za PTO (Professional Triathletes Organisation) koja predstavlja svjetsku rang listu profesionalnih triatlonaca. Za trku je bilo prijavljeno čak 117 takmičara/ki iz 14 zemalja. Ukupan nagradni fond za trku iznosio je 22 000€.

Igor Milić
foto: Igor Milić

U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio Gregory Barnaby (Italija) sa vremenom 3 sata 41 minut 31 sekunda. Sa samo 16 sekundi zaostatka, kroz cilj je prošao Ognjen Stojanović iz Srbije (03:41:47), dok je trećepozicionirani bio Jaroslav Kovačić iz Slovenije (03:44:14).

U konkurenciji dama najbolja je bila Emma Bilham, profesionalna triatlonka iz Švajcarske, sa vremenom 4 sata, 8 minuta i 19 sekundi, dok je drugoplasirana bila Giorgia Priarone iz Italije (04:12:06), a trećeplasirana Katharina Grohmann iz Njemačke (04:12:38).

Nikola Vulikić
foto: Nikola Vulikić

Ujedno ova trka je bila i Prvenstvo Crne Gore u poludugoj distanci, te su proglašeni najbolja crnogorska triatlonka – Jelena Tomašević (vrijeme 5 sati 1 minut 35 sekundi) i najbolji crnogorski triatlonac – Dušan Milošević (vrijeme 4 sata 8 minuta 21 sekund) koji je ujedno postavio novi državni rekord u poludugoj distanci (koji je i do sada bio u njegovom vlasništvu).

Coinis No Limits Triathlon prikupio sredstva za Udruženje roditelja djece oboljele od karcinoma - Feniks

Subota 30.04.2022: U sklopu Coinis No Limits Triathlona održana je Grawe Trka zadovoljstva humanitarnog karaktera. Sva prikupljena sredstva kako od učesnika trke, tako i od kompanija i organizacija koje su se priključile ovom projektu, biće donirana Udruženju roditelja djece oboljele od karcinoma – Feniks, za izgradnju parking prostora i dječjeg igrališta ispred odjeljenja onkologije i hematologije Instituta za bolesti djece.

U sklopu ovog događaja organizovane su dvije trke, na 5 km za odrasle i 500 m za djecu. Start obje trke je bio na glavnom gradskom trgu. Obzirom na to da trka nije bila vremenski ograničena, mogli su da se prijave svi koji su željeli da budu dio ove priče i doprinesu da mališanima uljepšamo boravak dok oni vode tešku životnu bitku.

Nikola Vulikić
foto: Nikola Vulikić

Željeli smo da kao klub pošaljemo poruku javnosti da smo kao društvo zreli i da se kroz ovakve aktivnosti svi ujedinimo i učinimo što je do nas, da pomognemo. Sportske aktivnosti u službi humanosti uvijek su dobar mehanizam za prikupljanje donacija jer sport spaja!

Trku od 500 metara istrčalo je oko 80-ak mališana, sami ili u pratnji svojih roditelja, a najbrži su sve prisutne iznenadili tempom kojim su savladali navedenu distancu.

Na startu trke na 5 km našao se čak 161 takmičar/ka (112 muškaraca i 49 žena). U sklopu ove trke, održano je i finalno, peto kolo Coinis Podgoričke Lige trčanja, nakon čega su najboljima dodijeljene medalje i nagrade sponzora.

Uložili smo puno truda i entuzijazma u cjelokupnu triatlon priču i na nivou grada i na nivou države i želimo da od ove godine Crna Gora i Glavni grad Podgorica budu na mapi svjetskog triatlona i da ova manifestacija postane tradicija za prvomajske praznike.

Coinis - Generalni sponzor Coinis No Limits Triathlon

Organizovanje ovih trka ne bi bilo moguće bez naših partnera. Zahvaljujemo se našem generalnom sponzoru - kompaniji Coinis.

Coinis je ad-tech kompanija koja se bavi digitalnim performans oglašavanjem čije se poslovanje zasniva na kreiranju vrhunske, moderne tehnologije za prikazivanje i praćenje oglasa na internetu. U Crnoj Gori Coinis zapošljava preko 80 ljudi. Coinis tim redovno učestvuje u raznim sportskim događajima koji se organizuju širom Crne Gore i promovišu zdravo radno okruženje i zdrave stilove života!

Igor Milić
foto: Igor Milić

Pored Coinisa zahvalnost iskazujemo pokroviteljima: Glavni grad Podgorica, Opština u okviru glavnog grada Golubovci, Crnogorski olimpijski komitet, kompaniji Bemax, VHM Development,, zlatnom sponzoru - Hipotekarna banka, oficijalnom vozilu trke – Renault, zvaničnom prevozniku trke BLT prevoz, sponzoru plivačkog segmenta – Head, kao i partnerima: Alliance, Grawe, Intersport, Voli, Plantaže, Texaco, Takt, Suza, G3Spirits, Eisberg, Nacionalni parkovi CG, Supplement store, Creda, Podravka, HR World, Intecon, VHM Solutions, Gardenlux, Jokic Kimont, Saga CG, Turistička organizacija Podgorice, Turistička organizacija Tuzi, Skadar lake Sava's boats, Arčon bike servis.

Nikola Šćekić
foto: Nikola Šćekić

Posebnu zahvalnost dugujemo Upravi policije na čelu na gospodinom Zoranom Brđaninom, koji su svojom nesebičnom podrškom i profesionalnim pristupom omogućili da se svi učesnici trke osjećaju bezbjedno.