Život u El Pasu: Godina iz snova za Emu

Crnogorska odbojkašica Ema Uskoković prezadovoljna debitantskom sezonom na Univerzitetu Teksas

3353 pregleda 3 komentar(a)
Foto: UTEP
Foto: UTEP

U avgustu prošle godine crnogorska odbojkašica Ema Uskoković je počela praktično novi život. Daleko od kuće, porodice..., daleko i od očiju ovdašnje javnosti.

Otvorila se tada mogućnost za odlazak u SAD i bila je to šansa koja se ne propušta. Prošlo je nešto manje od godinu, a Ema može da kaže da je odlazak na Univerzitet Teksas u El Pasu - pun pogodak. Pljuštale su u debitantskoj sezoni pojedinačne nagrade, statistički rekordi, priznanja kojima je apsolutno opravdala povjerenje trenera Bena Volisa.

"Prva godina je prošla bolje nego što sam očekivala. Bila sam u početku nervozna jer napuštam porodicu i prijatelje, ali je sve ispalo dobro, čak veoma dobro. Upoznala sam nove ljude koji su mi postali jako bitni, a tim za koji igram mi je kao druga porodica", rekla je Ema za "Vijesti".

U Americi sada ima sve...

"Najljepši osjećaj je što sa najbližim ljudima u SAD imam priliku da iskusim sve ono što sam donedavno gledala u filmovima i serijama. Mislila sam da to nikada neću doživjeti - da igram u sali pred 3.500 gledalaca, uz navijačice, orkestar, maskotu...", ističe Ema i dodaje:

"Svaki dan je dosta naporan, potrebno je uklopiti studije i treninge. Treninzi su jačeg intenziteta u odnosu na ono što sam do sada imala, ali to me raduje i mislim da sam upravo zbog toga i napredovala. Nema dileme i da sam dosta naučila".

Ema Uskoković
foto: UTEP

Ali, kako sama kaže, ima još dosta da uči.

"Američki sistem je mnogo drugačiji od evropskog, sve je nekako brže. Trebalo mi je dosta vremena da se naviknem i, iskreno, još nisam u potpunosti. Postoji još dosta stvari u kojima mogu da budem bolja, ali za prvu godinu je utisak više nego pozitivan. Smatram da sam se uklopila, to govore i priznanja, jer sam dio idealnog tima brucoša u našoj konferenciji, a i dobila sam priznanje za najboljeg novajliju u ženskoj konkurenciji na Univerzitetu", rekla je 19-godišnja primačica servisa.

Ema je trenutno na pripremama mlađih seniorki - U21 reprezentacije Crne Gore, koju od sjutra do subote u Podgorici čekaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Ema Uskoković
foto: UTEP

"Polako se navikavam i na vremensku razliku i izlazim iz povrede leđa, ali trudim se da dam što veći doprinos i da pomognem timu".

Rivali su Turska, Portugal i Island. Plasman na EP će izboriti pobjednici četiri grupe, kao i tri najbolje drugoplasirane ekipe.

"Ako pobijedimo Portugal i Island, šanse da odemo na Evropsko prvenstvo u julu su nam velike", zaključila je Ema.

Bonus video: