Nevjerovatan peh: Otvorio šampanjac, povrijedio oko i odustao od trke

Umjesto da uzme bocu u ruku, Eritrejac se nagnuo nad njom i oslobodio čep koji je odmah izletio i pogodio ga u lijevo oko

3231 pregleda 2 komentar(a)
Girmaj i šampanjac, Foto: REUTERS
Girmaj i šampanjac, Foto: REUTERS

Eritrejac Biniam Girmaj postao je juče prvi tamnoputi biiklista koji je došao do etapne pobjede na Grand Tur, slavivši na etapi Điro d'Italija, ali neće zaboraviti ni ono što je uslijedilo nakon toga.

Naime, nenaviknut na protokole koji sa sobom donose velike pobjede na biciklističkim trkama, Girmaj je napravio kobnu grešku pri otvaranju pobjedničkog šampanjca.

Umjesto da uzme bocu u ruku, Eritrejac se nagnuo nad njom i oslobodio čep koji je odmah izletio i pogodio ga u lijevo oko. S bolnom grimasom na licu nakratko je još pozirao, a potom je vrlo brzo napustio prostor za proglašenje pobjednika.

"Nakon proglašenja, Girmaj nije vidio na to oko", izjavio je dr. Piet Danels, koji je službeni ljekar u Girmajevoj ekipi.

"Odmah smo otišli u bolnicu u Jeziju, gdje je bio dobro zbrinut. Imao je krvarenje u prednjem segmentu oka. Takvo krvarenje nije opasno po oko, ali je važno da ostane pod nadzorom. U ovom trenutku se osjeća bolje", kazao je dr. Danels.

Izvjesno je, međutim, da će Grimaj morati da odustane od nastavka trke.

Biniam Girmaj je već u prvoj etapi ovogodišnjeg Đira osvojio drugo mjesto te još četiri puta bio među petoricom najboljih, a svoj talenat i odličnu formu konačno potvrdio u utorak na cilju u Jeziju.

Bonus video: