Održana inkluzivna radionica u sklopu projekta „Srce se ima da se daje svima“

"Predavači Resursnog centra „1. Jun“ i stručna lica iz Konjičkog kluba „Budućnost“ su osmislili likovnu radionicu, koja je izuzetno interesantna, sveobuhvatna, maštovita i nadasve korisna"

2450 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Konjički klub Budućnost
Sa radionice, Foto: Konjički klub Budućnost

U Konjičkom centru Plantaže „13 jul“ u srijedu je održana još jedna inkluzivna radionica u sklopu Projekta „Srce se ima da se daje svima“.

"Predavači Resursnog centra „1. Jun“ i stručna lica iz Konjičkog kluba „Budućnost“ su osmislili likovnu radionicu, koja je izuzetno interesantna, sveobuhvatna, maštovita i nadasve korisna. Uprava ovog Kluba je akreditovala Program pod nazivom „Podsticanje kreativnosti djece sa posebnim obrazovnim potrebama kroz razvoj mašte i stvaralaštva“, koji je upisan u Katalogu programa stručnog usavršavanja nastavnika za školsku 2015/2016 godinu kod Zavoda za školstvo", kazala je Iva Tomković spec. primijenjene fizioterapije i hipoterapeut u konjičkom klubu “Budućnost”.

"Kada govorimo o razvoju kreativnosti kod djece kroz kreativne radionice govorimo o nekoliko ključnih činilaca koji utiču na taj razvoj: intelektualne sposobnosti, kreatvnomisaoni proces djeteta, manipulativna spretnost, koordinacija oko-ruka, mogućnost asociranja između većeg broja kognitivnih komponenti i drugo. Takođe razvijanje kreativnosti pomaže djeci da budu u kontaktu i bolje razumiju svijet oko sebe", kazala je Tomković.

Defektolog-logoped, u Resursnom centru „1. Jun“ i hipoterapeut u konjičkom klubu “Budučnost” Vida Čepić kazala je da "proces u kojem se osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom dovode na marginama društva, a povezanost pojedinca i zajednice slabi, predstavlja Socijalnu isključenost."

"Dakle, socijalna inkluzija se postiže učešćem u grupnim aktivnostima, vođenim od strane stručnih lica, tokom kojih se spontano otkrivaju očuvani potencijali osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Upravo očuvani potencijali predstavljaju najbolju osnovu na kojoj će se dalje razvijati znanje, sposobnosti, samopouzdanje, nezavisnost i pozitivan odnos prema sebi i drugima", kazala je Čepić.

Pored učenika Resursnog centra „1. Jun“, direktorice škole Maje Kalezić i profesora, radionici su prisustvovali takmičari Karate kluba „Omladinac“ iz Podgorice sa njihovim trenerom Marinom Raković, dugogodišnjom reprezentativkom i osvajačem brojnih medalja sa evropskih i svjetskih takmičenja.

Ispred Uprave konjičkog kluba „Kadina“ obratila se Ivana Veljović koji je kazala da im je "posebno zadovoljstvo i čast svojim prisustvom i učešćem u radionici, učinila njena uvažena ekselencija ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori gosp. Karen Medoks."

"Ovdje sam iz ličnih interesa zato što želim da promovišem inkluziju i znam koliko je ona bitna za našu djecu i za našu zemlju.Takođe, želim da dodam da je priroda jedno mjesto gdje djeca različitih mogućnosti mogu da se okupe, da rade zajedno i da stvaraju nešto novo i zanimljivo. Zaista mi je veliko zadovoljstvo što sam uključena u ovaj projekat, divna je stvar vidjeti djecu dalje od kompjuterskih ekrana", kazala je Medoks.

Bonus video: