Sportistima na kašičicu sve dok rukovodioci krše zakon

Ministarstvo sporta i mladih i ASCG će plaćati 900, umjesto 2.000 eura mjesečne stipendije najboljoj sportistkinji Crne Gore Mariji Vuković

3130 pregleda 3 komentar(a)
Atletičari bez rekvizita, a država dala 1,13 miliona eura: Branimir Ivanović, Foto: Slaviša Živaljević
Atletičari bez rekvizita, a država dala 1,13 miliona eura: Branimir Ivanović, Foto: Slaviša Živaljević

Iako je najbolja crnogorska sportistkinja Marija Vuković fenomenalno ušla u sezonu sa nekoliko osvojenih međunarodnih turnira, Atletski savez Crne Gore i Ministarstvo sporta i mladih potpisali su ugovor prema kojem će skakačici uvis stipendija za ovu godinu biti za gotovo dva i po puta ispod iznosa predviđenog ugovorom Uprave za sport i mlade, koji su čelnici Atletskog saveza odbili da potpišu.

Uprava za sport i mlade je predvidjela Vukovićevoj stipendiju od 25.000 eura, dok se u ugovoru koji su potpisali ministar sporta Vasilije Lalošević i predsjednik ASCG Gojko Banjević ne precizira pomenuti iznos. Ono što je identično u nepotpisanom i potpisanom ugovoru od strane čelnika ASCG je iznos predviđen od države, a to je 200.000 eura za 2022. godinu.

Ipak, uvidom u dokumentaciju, Banjević i Lalošević su ugovor potpisali 11. maja, da bi osam dana kasnije na 21. sjednici UO ASCG bili donijeti zaključci prema kojima će od 200.000, program najbolje takmičarke koštati svega 10.800 eura.

Što bolji rezultat gora podrška Saveza
Što bolji rezultat gora podrška Savezafoto: Reuters

Stipendije su umanjene i drugim najboljim atletičarima, pa će bacač diska Danijel Furtula dobiti 9.600 eura, za 1.200 manje od prvobitno predviđenog, a desetobojac Darko Pešić isti iznos, iako mu je prethodno bilo namijenjeno 13.000 eura....

- Članom 12 Zakona o sportu u tački dva, brani se javni interes i propisano je da podsticaje i promocija vrhunskog sporta i uvođenje posebne brige o perspektivnim i sportistima sa vrhunskim rezultatima jesu obaveza. To bi čelnici Saveza trebalo da znaju i neshvatljiv je takav odnos. Kao član Komisije za sufinansiranje sportskih programa sportskim organizacijama za 2022. godinu, moram da kažem da nikada ne bih potpisao da ASCG dobije 200.000 eura da sam znao da će doći do promjena u potpisu sa nadležnim državnim organom. Tim prije, jer su podrška sportistima i klubovima bili najbolji dio u sklopu programa ASCG. Sve ostale aktivnosti ne vrijede više od 50.000 eura, dok je Komisija procijenila podršku sportistima od 112.000, a klubovima iznos od 33.700 eura - naglasio je Branimir Ivanović, član Komisije i samostalni savjetnik u Ministarstvu sporta i mladih.

Umjesto 112.000, čelnici Saveza su za sportiste opredijelili 74.400 eura, za klubove ni centa! Tačnije, Upravni odbor je sebi dodijelio ulogu Komisije za raspodjelu prema Pravilniku, dakle internom aktu, samo...

- Pravlnik po kojem žele da uslovljavaju klubove je više nego sporan, nije ga donijela Skupština Saveza, već ga je, suprotno zakonu, usvojio Upravni odbor. Poznato je već da su godinama ranije novac dobijali samo klubovi bliski rukovodiocima u Savezu. Na koji način će se trošiti maltene trećina iznosa predviđenog od države za razvoj atletike, ostaje veoma sporno. Tim prije jer je i nezakonita odluka da čelnici ASCG ne potpišu prvobitni ugovor, iako je o tome po Zakonu trebalo da isključivo odluči Skupština ASCG - zaključio je Ivanović.

Od države preko milion, a rekvizite i opremu traže u Srbiji

Prema zaključcima 21. sjednice UO ASCG će za šest perspektivnih sportista obezbijediti šestomjesečne stipendije, četvoro će primati po 150 a dvoje po 100 eura. Ukupno, 4.800 eura.

- Isplaćivati stipendije u samo šest mjeseci takmičarima koji treniraju cijelu godinu nije način podsticaja niti napredovanja u sportu. Zato ne treba da čudi da atletičari napuštaju reprezentaciju i bavljenje sportom. U nekoliko godina zbog takvog odnosa ostali smo bez sjajne generacije i reprezentativaca, Kristine Dubak, Milice Vukadinović, Lidije Todorović, Luke Rakića, Danijele Pešić, Ljiljane Matović... O radu čelnika valjda najbolje govori njihov zaključak da u organizaciji Balkanskog prvenstva za mlađe juniore u Baru, podnesu zahtjev Atletskom savezu Srbije da ih podrži sa potrebnim rekvizitima. Od države je ASCG dobio u pet posljednjih godina, ne računajuči ovu, čak 1,13 miliona eura, a nemaju ni osnovnu opremu. Država bi trebalo da reaguje i pita gdje je potrošen toliki iznos - kazao je Ivanović.

Bonus video: