Ragbisti pobijedili Srbiju pa pali, ragbistkinje "pokazale zube"

Muška ekipa kao posljednja rangirana najvjerovatnije prelazi u niži rang, razvojnu diviziju 2, što će zavisiti od broja ekipa koje je budu formirale

2516 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vanja Bejin
Foto: Vanja Bejin

Muška i ženska ragbi reprezentacija na Evropskom prvenstvu Prve divizije u Beogradu u olimpijskoj verziji ragbija 7, ostvarila je po jednu pobjedu i četiri poraza.

Ženska selekcija koja je debitant na ovom takmičenju je osvojila pretposljednje mjesto, ali i pokazala da može igrati i protiv jačih timova, dok će muška ekipa kao posljednja rangirana najvjerovatnije napustiti ovo elitnije takmičenje i od naredne sezone biti u nižem rangu, razvojnoj diviziji 2, što će zavisiti od broja ekipa koje je budu formirale.

Muška selekcija je bila u grupi sa domaćinom Srbijom, favoritom Turskom i Kiprom, koji je važio na najslabiju ekipu. Takmičenje su odlično otvorili pobjedom nad ekipom Srbije od 15:14. Crna Gora već u prvoj minuti koristi odličan napad i esej za 5:0 postiže Novica Raonić. Dobra igra i bitka za svaki metar terena nastavljana je do pred kraj poluvremena kada Crna Gora dobija žuti karton, a Srbija koristi igrača više i postiže esej i pretvaranje za prelazak u vođstvo od 7:5.

Na početku drugog poluvremena kapiten crnogorskog tima Dušan Vučićević uspio je da probije odbranu Srbije i pretrčava sam pola terena da bi postigao esej za novo vođstvo svoje ekipe od 10:7. Koristeći grešku crnogorske odbrane, Srbija postiže novi esej i pretvaranje gdje ponovo dolazi u vođstvo od 14:10.

Ragbi reprezentacija Crne Gore
foto: Vanja Bejin

U posljednjim sekundama utakmice Vučićević ponovo savladava odbranu Srbije i zakucava esej za 15:14 i pobjedu Crne Gore.

Sljedeća utakmica muške reprezentacije bila je protiv favorizovane Turske, koja je na kraju i osvojila treće mjesto turnira. Umjesto taktiziranja, da se u meču sa favoritom čuva snaga i igrači od povreda jer bi pobjeda nad Kiprom značila drugo mjesto u grupi i razigravanje za vrh tabele, crnogorski tim je i ovdje krenuo sa jakom igrom i na pobjedu. Međutim, protiv jakog protivnika energija i želja nisu bili dovoljni i Turci do pred kraj poluvremena tri puta uspješno probijaju crnogorsku odbranu i postižu tri eseja i dva pretvaranja za vođstvo od 19:0. Minut pred kraj Crna Gora organizuje uspješan napad, a esej i pretvaranje postiže Mirko Garčević za smanjenje razlike na 19:7. Na samom kraju poluvremana Turskoj je dosuđen kazneni udarac kojeg korsite za tri nova poena 21:7.

Na početku drugog poluvremena Crna Gora dobija žuti karton i igrača manje, što protivnik koristi i postiže dva eseja za redom i pretvaranje za vođstvo od 33:7. U međuvremenu dolazi do povrede dva crnogorska igrača iz prve postave, a Turska postiže još jedan esej za 38:7. Na samom kraju Crna Gora uspijeva još jednom da probije odbranu protivnika a esej za konačnih 38:12 postiže Novica Raonić.

Srbija je u međuvremenu pobjedila Kipar, i u grupi se izjednačila po broju pobjeda sa Crnom Gorom, ali bi crnogorsku ekipu i dalje pobjeda nad Kiprom vodila u vrh tabele. Međutim crnogorska ekipa oslabljena povredama to nije mogla ostvariti. Na početku ovog najbitnijeg meča turnira za crnogorsku ekipu, Boris Mijušković postiže esej za vođstvo od 5:0, ali Kiprani ubrzo uzvraćaju sa esejom i pretvaranjem na 5:7. Crna Gora organizuje dobar napad, ali zbog greške ne dolazi u priliku da ga pretvori u poene. Kipar uzvraća sa napadom, koristi grešku crnogorske odbrane i ponovo postiže esej i pretvaranje za 14:5. Zbog novog žutog kartona Crna Gora je na početku drugog poluvremena sa igračem manje, što protivnički tim koristi i povećava vođstvo na 21:5. U pokušaju da se spasi odlučujuća utakmica, ponovo dolazi po povreda crnogorskih igrača, igra nije mogla da se konsoliduje i utakmica završava porazom od 21:5.

Na kraju takmičenja u grupi Crna Gora je imala isto pobjeda koliko i Srbija i Kipar, zbog čega odlučuje razlika u bodovima. Zbog manjka pet bodova Crna Gora je četvrta u grupi, i određena za razigravanje od osmog do 12. mjesta, što je značajno poremetilo raspoloženje ekipe. U tri utakmice u grupi Crna Gora je promašila pet šuteva za pretvaranje što je moglo donijeti dodatnih 10 bodova.

Sljedeći protivnik bila je Finska. Na samom početku Dušan Vučićević postiže esej za vođstvo od 5:0, ali Finci ubrzo preuzimaju incijativu i postižu dva eseja i pretvaranja za redom za 14:5. Drugo poluvrijeme Crna Gora počinje sa igračem manje zbog žutog kartona, što protivnik koristi da poveća razliku na 19:5. Boris Mijušković esejom smanjuje razliku na 19:10. Međutim u nastavku Finci dva puta prolaze kroz crnogorsku odbranu za konačni rezultat od 33:10.

Utakmica za posljednja dva mjesta na turniru igrala se sa Bosnom i Hercegovinom, ali crnogorski tim više nije bio onaj sa početka turnira. Tim BiH lako prolazi odbranu i zaredom postiže tri eseja i dva pretvaranja za 19:0, tek na kraju poluvremena crnogorski tim organizuje uspješan napad a esej za 19:5 daje mladi igrač Martin Mijušković kojem su ovo i prvi poeni na zvaničnom takmičenu. U drugom poluvremenu BiH postiže još jedan esej za konačnih 24:5.

Muška ragbi ekipa ovim je zauzela posljednje 12 mjesto na turniru, a naknadno će biti odlučeno da li će otići u razvojnu divizuju, zavisno od broja ekipa koje je budu formirale.

Crnogorska ženska ragbi reprezentacija je prvi put nastupila u ovom takmičenju, a posljednju zvaničnu utakmicu igrale su 2016. godine. Turnir su započele utakmicom sa fovoritom Austrijom, koja je na kraju i osvojila turnir, od koje su izgibile 38:0, iako su pružale značajan otpor. U drugoj utakmici sa Luksemburgom, već u prvoj minuti esej za Crnu Goru postiže Amina Tukić a pretvaranje pogođa Maja Baošić za vođstvo od 7:0. Pred kraj poluvremena igračice Luksemburga izjednačuju na 7:7, da bi u drugom dijelu pokazale da su mnogo iskusniji tim - postižu dva eseja i pretvaranje za pobjedu od 19:7.

Sljedeća utakmica u grupi odigrana je sa Litvanijom, još jednim favoritom, koji već u prvoj minuti postiže esej za 5:0. Međutim Crnogorske organizuju dobar napad i esej i pretvaranje postiže kapiten Zorica Kostić za sedam bodova i vođstvo. Međutim i pored borbe, nije bilo šanse za pobjedu protiv mnogo jačeg protivnika koji do kraja meča postiže još šest eseja i pet pretvaranja za konačnih 45:7.

Ženska ragbi reprezentacija Crne Gore
foto: Tijana Vešović

Naredna utakmica bila je sa Estonijom, Crna Gora vrlo dobro počinje - Marija Rašović postiže esej a Maja Baošić pretvaranje za vođstvo od 7:0. I sljedeći napad Katarina Martinović kruniše esejom za 12:0, a zatim i na kraju prvog poluvremena Ivana Čađenović postiže esej i pretvaranje za 19:0. U drugom poluvremenu Estonke smanjuju na 19:5, a pred kraj utakmice crnogorke imaju novu uspješan napad u kojem esej zakucava ponovo Marija Rašović.

Ova pobjeda kao i prethodne utakmice uticale su na nekoliko povreda kod igračica, što je rezultiralo da narednu utakmicu sa Andorom izgube sa 38:0, a sa Monakom predaju meč koji je završen službenim rezultatom 28:0.

Pobjednik muškog takmičenja u diviziji bila je Švajcarska, dok je druga bila Moldavija a treća Turska. U ženskom dijelu takmičenja pobjednik je bila Austrija, druga je Bugarska a treća Litvanija.

Bonus video: