Učinio nemoguće - češki samuraj "zadavio" Tejšeiru

Čeh Irži Prohaska prvi uspio da greplingom dobije slavnog Brazilca

5731 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UFC
Foto: UFC

Barzilac Glover Tejšeira nije više prvak UFC u poluteškoj, pošto je češki samuraj Irži Prohaska učinio nemoguće - dobio je Brazilca greplingom!

U borbi za titulu UFC 275 u Singapuru prvi put nakon 40 borbi, Tejšeira je izgubio svojim najjačim oružjem - "zadavio" ga je Čeh kojem je najjače oružje razoran udarac.

A Brazilac (33-8) je vodio na sudijskim listama, imao Čeha na parteru i očekivala se rutisnka pobjeda, ali... Češki samuraj koji živi po kodeksu Bušido je vjerovao do kraja, izvukao se i greplingom dobio borbu u petoj runsi.

On je postao prvak tek u trećoj borbi u UFC, u koji je došao kao prvak japanskog Rizina, sa skorom od 28 pobjeda i tri poraza.

"Izvinjavam se za tako loš nastup i prvi put u karijeri nijesam osjećao da sam u borbi. Ali, desilo se što se desilo. I to nakon što sam potpuno razbio lijevu ruku. Ali rekao sam, dobiću u prvoj ili petoj, nevažno", kazao je novi prvak.

Njegov sportski put počeo je 2013. godine klada je dobio knjige iz 1640. godine japanskog samuraja Mijamota Musašija. Od svakodnevnih uličnih ili navijačkih tuča, 29-godišnji Irži je primjer lijepog ponašanja i bori se isključivo u oktagonu.

"Živi skromno, trenira i spreman je za savjet i da pomoghne. Nema više tuča, ludih cjelovečernjih žurki i alkohola. Promjenio se za 180 stepeni", pričaju nejgovi prijatelji.

A marketinški, Češkog samuraja, zbog njegovog imidža i burne prošlosti porede sa Konorom Mekgregorom, iako on sada ne rviejđa ili prijeti rivalima i obraća se svima sa ogromnim uvažavanjem.

Bonus video: