Jits, Master Džeki, Stradivarijus, Fleš...: Neobične sportske zvijezde takmičenja koje traje 215 godina

Riječ je o trci konja starijih od četiri godine na stazi dugoj tačno 4.014 metara, istoj i danas, kao i 1807. godine, kada je održana prvi put

5615 pregleda 0 komentar(a)
Sa trke na Rojal Eskotu, Foto: Reuters
Sa trke na Rojal Eskotu, Foto: Reuters

Engleska – zemlja koja u sportu, i ne samo u sportu, mnogo drži do tradicije. Čuva je i njeguje, ponosi se njom.

A važan dio engleske sportske tradicije su trke konja. Danas je završena trodnevna manifestacija čiji počeci sežu više od dva vijeka unazad – tačno od 1807. godine i koja se za više od 200 godina nije odražala samo dva puta, 1940. i 1964. godine.

Jits, Master Džeki, Stradivarijus, Fleš... u današnje vrijeme, ova imena podsjećaju na, recimo, super-heroje iz Marvelovih stripova i filmske produkcije.

To su, međutim, imena konja koji su pisali istoriju Rojal Eskota, čuvene manifestacije koja se održava u Eskotu, pokrajina Berkšajr, više od dva vijeka.

Za Engleze je Rojal Eskot – svetkovina, kojoj, zbog ograničenog broja mjesta, mogu da prisustvuju samo odabrani i privilegovani, preciznije – oni sa jakim bankovnim računima, kao nekada oni sa dubljim džepom.

Riječ je o trci konja starijih od četiri godine na stazi dugoj tačno 4.014 metara, istoj i danas, kao i 1807. godine, kada je održana prvi put.

Pobjednik prvog Rojal Eskota - Master Džeki i njegov džokej - dobili su nagradu od 100 gvineja, 215 godina kasnije nagradni fond cijelog takmičenja je skoro deset miliona funti.

Glavnu nagradu, pobjedu na trci Gold kup ove godine pripala je favoritu Kiprijos, koji je legendarnog Stradivarijusa onemogućio da ostvari četvrti trijumf na najvećoj trci.

Kiprijosa je jahao džokej Rajan Mure, a trenirao Ejdan O’Brajen, koji je čak osmi put sa svojim konjem osvojio Gold kup.

Osim takmičarskog značaja, posebnost ove manifestacije predstavljaju i modni detalji. Posjetioci su obavezni da nose šešire, pa je Rojal Eskot postala pozornica za kreatore i neobične kreacije, kojim posebno dame zaista skreću pažnju i na čiji se stil obraća posebna pažnja.

Šeširi
foto: Reuters

Velika tradicija Rojal Eskota, kao što i naziv govori, predstavlja prisustvo kraljevske porodice. Prvoj trci prije 215 godina prisustvovali su Kralj Džordž treći i kraljica Šarlot, gost je 1844. godine bio ruski car Nikolaj prvi. Te godine, u njegovu čast, pobjednik trke nazvan je Imperator.

Ove godine kraljica Elizabeta nije mogla da bude u Eskotu, ali su je zamijenili princ Čarls i vojvotkinja Kamila, kao i princeza Ana, koji su dočekani uz tradicionalne počasti i aplauze publike.

Bonus video: