Đirona slavi - fudbaleri i košarkaši istog dana do elite

U razmaku od 136 minuta, ulazak u elitne rangove proslavili i fudbaleri i košarkaši Đirone. Mark Gasol junak kluba koji je u njegovom vlasništvu

6421 pregleda 0 komentar(a)
Foto: A. Nevado/FEB
Foto: A. Nevado/FEB

Đirona, grad u Kataloniji u kojem živi 100.000 ljudi, prošle noći je bio centar sporta u Španiji.

Oko 20.30, fešta je počela u dvorani „Fontađau”, gdje su košarkaši Đirone u finalu LEB Ora savladali Estudijantes 66:60 i prvi put u klupskoj istoriji ušli u ACB ligu.

Ubrzo nakon toga, na Kanarskim ostrvima je počelo finale baraža za popunu Primere, u kojem su se sudarili Tenerife i Đirona.

Nakon 0:0 u prvom meču, Katalonci su na stadionu „Eliodoro Rodriges Lopes” slavili 3:1 i nakon tri godine se vratili u elitu.

Od uspjeha košarkaša do povratka fudbalera u društvo Reala, Barse i ostalih je prošlo tačno 136 minuta, koje stanovnici Đirone nikada neće zaboraviti.

Bio je to i kraj nesrećnih godina za Kristijana Stuanija i drugove, koji su u prethodne dvije sezone zaustavljani u finalu baraža - 2020. od Elćea, lani od Rajo Valjekana.

I dok se uspjeh Đirone, kluba koji je u vlasništu Mančester sitija i brata Pepa Gvardiole, Perea, negdje i podrazumijevao, prava priča je uspon košarkaša.

Mark Gasol
foto: feb.es

Mark Gasol je od 2006. do 2008. godine igrao u Đironi, klubu koji je zbog dugovanja ugašen 2013. godine.

Sa tim timom je osvojio i FIBA Evropa kup, tada treće po rangu evropsko takmičenje pred odlazak u NBA, zbog čega je 2014. otvorio klub u Đironi, tada samo kao školu košarke.

Tada ga je nazvao Klub škola košarke Mark Gasol, od 2016. je bio CEB Đirona Mark Gasol, a od 2017. samo Basket Đirona.

Tada je i počeo da igra u EBA ligi, četvrtom rangu španske košarke i krenuo u uspon.

U novembru prošle godine, mlađi od braće Gasol je odlučio da igra za svoj klub i pomogne mu da se vrati u elitu, prije nego što odluči da li će nastaviti da se bavi košarkom.

Nosio je svoj tim sve do finala, u kojem je sa 11 poena i osam skokova opravdao zvanje MVP-a lige...

Čestitka je, naravno, stigla i od brata Paua, koji je bio na utakmici.

Bonus video: