Mediteranska legenda i kolekcionar medalja

Miroslav Petković, legendarni boćar, sprema se za još jedan napad na pobjedničko postolje Mediteranskih igara, nakon zlata u Peskari 2009. i srebra u Mersinu 2013. godine

9350 pregleda 2 komentar(a)
Miroslav Petković, legenda boćanj, Foto: Privatna arhiva
Miroslav Petković, legenda boćanj, Foto: Privatna arhiva

Kada u kalendaru velikih takmičenja na red dođu Mediteranske igre, tada su svjetla crnogorske sportske pozornice usmjerena ka jednom od naših najtrofejnijih sportista.

Vjerovatno i najtrofejniji, a to što se bavi sportom koji nije medijski atraktivan i komercijalno unosan, nije njegov problem, niti ga sprečava da osvaja medalje i da bude veliki akter na svjetskoj sceni.

On je i najuspješniji crnogorski predstavnik na Mediteranskim igrama, s dvije medalje, ozbiljan kandidat da osvoji i treću, u Oranu.

Miroslav Petković - legendarni boćar, sprema se za još jedan napad na pobjedničko postolje, nakon zlata u Peskari 2009. i srebra u Mersinu 2013. godine.

”U dobroj sam formi, očekujem nastup na Mediteranskim igrama i vjerujem da mogu do medalje. Ne može u sportu ništa da se obeća, ali optimista sam, treniram dobro, igram dobro, očekujem da budem konkurentan za najviši plasman”, kaže Petković.

foto: Privatna arhiva

Mediteranske igre, 19. po redu, održaće se od 25. juna do 6. jula u alžirskom Oranu.

Petković je više od dvije decenije na terenu, a od 2009. osvojio je ukupno 18 medalja s najvećih takmičenja u boćanju - svjetskih i evropskih prvenstava, te Mediteranskih igara.

”Moj pokojni otac mi je usadio ljubav prema boćanju, a u Tivtu je boćanje i tradicija. Tako sam već više od 20 godina u toj priči, s dosta uspjeha”, kaže Miroslav.

Iako je svjetsko prvenstvo najveće takmičenje u boćanju, za boćare su Mediteranske igre nešto posebno...

”Boćanje je najrazvijenije i najpopularnije na Mediteranu, za nas su Mediteranske igre kao Olimpijske. Zaista se osjećam posebno kao dio našeg tima, s takmičarima iz ostalih sportova, imam lijepa iskustva s prethodnih izdanja i nadam se da će tako biti i u Alžiru”, kaže Petković.

Prije nekoliko godina pojavila se mogućnost da se boćanje nađe na programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, jer je u Francuskoj, koja ima veliku mediteransku obalu, kao i obalu Atlantskog okeana, riječ o veoma popularnom sportu. Priča je bila ozbiljna, na kraju je presudio komercijalni aspekt.

”Zaista smo se nadali da će doći do toga, ali nije. Nadam se da će u budućnosti boćanje dobiti mjesto koje zaslužuje”, kaže Petković i to potkrepljuje primjerom:

”Prvo, konkurencija je iz godine u godinu sve jača. Na prvenstvima svijeta takmičari iz više od 20 zemalja su kandidati za medalje, i to u samo šest disciplina. Boćanje se igra na cijelom Mediteranu, širi se po Evropi, tu su zemlje sjeverne Afrike, zatim Južne Amerike - Argentina, Čile... U Kini je sve jači...”.

Drugi primjer - boćanje je zahtjevan sport.

”Na svjetskim i evropskim prvenstvima takmičenje traje 6-7 dana od ujutro do uveče, žestokim tempom. Za takmičarsko boćanje potrebna je izuzetna fizička sprema, koncentracija, mirnoća, stabilnost... A takmičari u brzinskom izbijanju su prave atlete. Dakle, to da je boćanje sport za penzionere apsolutno nije tačno, a da li može da se igra rekreativno - naravno da može, baš kao i veliki broj sportova. Nema razlike”, ističe Petković.

I zbog toga su, kaže, Mediteranske igre šansa da se o ovom sportu piše i priča više.

”Mislim da zaslužujemo, ali svjesni smo i da se boćanje u Crnoj Gori igra na uskoj teritoriji - Tivat, Herceg Novi, Budva... Kada smo dio našeg mediteranskog tima, šira javnost se upozna s našim rezultatima i mogućnostima. Radujemo se tome”, kaže Petković, koji je sa 40 godina pri kraju vrhunske karijere:

”Još pet-šest godina i to je to na najvećem nivou. Do tada, boriću se, vjerujem, za još neku veliku medalju.”

Istorijski uspjeh s klubom

Uoči nastupa na Mediteranskim igrama u Alžiru, Petković je sa svojim klubom - tivatskom Palmom, ostvario veliki uspjeh, plasirao se u četvrtfinale Lige evropskih šampiona.

”Pobijedili smo slovenačku Škofju Loku i ostvarili istorijski uspjeh - prvi put smo među osam najboljih u Evropi. Sjajna je atmosfera bila u Tivtu, navijanje, tenzije, uzbuđenja... U septembru je četvrtfinale, borićemo se i za više”, kaže Miroslav Petković.

Bonus video: