Predrag Perković: Iz male zemlje 12 borbi za medalje znak je svijetle budućnost našeg sporta

Na Evropskom prvenstvu u Pragu Crna Gora sa medaljama u svim uzrastima - kadeta, juniora i mlađih seniora

2362 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa kojoj su se svi divili u Pragu, Foto: Slaviša Živaljević
Ekipa kojoj su se svi divili u Pragu, Foto: Slaviša Živaljević

Crnogorski karatisti iz Praga su sa Evropskog prvenstva za kadete, juiore i mlađe seniore donijeli pet medalja. Srebrni su bili Balša Vojinović i Lazar Potpara, dok su bronzane medalje osvojili Nenad Đuričić, Emre Saljiu i Nemanja Mikulić.

U Karate savezu su, očekivano prezadovoljni kako kažu, "berbom" medalja u glavnom gradu Češke. Predsjednik Saveza Predrag Perković ocijenio je nastupe i rezultat izvanrednim.

"Uz malo sreće bilans medalja je mogao biti i veći. Čak 12 naših karatista je osvojilo ili se borilo za medalju, to je nevjerovatna baza za budućnost iz jedne tako male zemlje. Za plasman na pobjedničko postolje posljednejg dana borilo se osam naših karatista", naglasio je Perković na prijemu u čast takmičara i selektora.

Borbe za medalje tog posljednjeg dana izgubili su Jovana Damjanović, Mihailo Gojaković i Milena Jovanović.

"Čestitke takmičarima na odličnom rezultatu, selektorima i direktoru na odličnom vođenju tima u Pragu i pogotovo atmosferi. Svi su kao primjer želje, timskog jedinstva i ponašanja navodili upravo crnogorsku selekciju. Čestitke i matičnim klubovima na ostvarenom rezultatu", rekao je Perković i dodao: "Nastupom u Alžiru na Mediteranskom prvenstvu završićemo prvu polusezonu, koju već možemo da ocijenimo uspješnom. Na seniorskom EP imali smo dvije borbe za medalje, na Balkanskom prvenstvu osvojili smo 51 odličje, a sve seniorske ekipe i timovi, u katama i borbama, bile su u finalu. I sav rezultat u nimalo jednostavnom periodu naslijeđenih problema, koji su uticali i na nedovoljan broj nastupa kojima bi sigurno i dodatno podigli rezultate. Zahvaljujući sponzorima, prije bih rekao prijateljima, uspjeli smo da napravimo veliki iskorak a dobili smo i podršku Ministarstvu sporta i mladih", rekao je Perković.

Predrag Perković
foto: Slaviša Živaljević

Direktor reprezentacije Miodrag Radunović kazao je da su se crnogorski karatisti, uprkos svim izazovima i problemima, uspjeli da se izdignu i ostvare sjajan rezultat. "Osvajanje medalja od kadeta do mlađih seniora ukazuje na to da je Crna Gora dobro pozicionirana na mapi karatea Evrope i svijeta. Period do Svjetskog prvenstva u Konji iskoristićemo na najbolji mogući način kako bi se i sa tog takmičenja vratili sa medaljama.". Srebrni Lazar Potpara kazao je da se naporno pripremao i da je znao šta ga u Pragu očekuje.

"Malo su nas omele povrede, ali je sve dobro završeno. Bolje od očekivanog. Prvi put sam bio u finalu tako velikog turnira i falilo mi je isksutva. Nadam se da će biti bolje sljedeći put", rekao je Potpara. On se zahvalio treneru Dejanu Ivanoviću, kao i ostalim trenerima sa kojima se pripremao za turnir. "Hvala i svim sparing partnerima sa kojim sam trenirao. Svi su doprinijeli uspjehu i medalji. Hvala i porodici koja me je podržavala", rekao je Potpara. I Balša Vojinović je poražen u finalu.

"Hvala porodici, trenerima u klubu, selektorima koji su nas vodili i podržali na EP. Slijede pripreme za SP u Konji, a do tada još dosta mečeva i turnira. Prije svega, Svjetska liga u Poreču, sa koje očekujem dobar rezultat", rekao je Vojinović.

Iz Karate saveza najavljeno je da će krajem septembra biti održanan seminar, na kojem će instruktor biti jedno od najvećih imena u karateu regiona, a u oktobru otvoreni Kup Crne Gore, jedno od najvećih takmičenja do sada u Crnoj Gori.

Bonus video: