Kćerka bivšeg golmana Sutjeske plivačko čudo iz Mostara

"Kada sam počela da treniram plivanje bilo je to u gradskoj banji, bazenu koji je dugačak 12 i po metara. Tu sam trenirala tri po godine, a onda sam prešla na 25-metarski bazen u Roduču, gdje i danas treniram"

24413 pregleda 13 komentar(a)
Pudar, Foto: Printscreen YouTube/O Kanal
Pudar, Foto: Printscreen YouTube/O Kanal

Mostar je lako povezati sa vodenim sportovima, prije svega zbog čuvenih skokova sa Starog mosta, ali kada je u pitanju najveća scena to i nije bio baš slučaj. Sve do pojave 16-godišnje djevojčice Lane Pudar.

Iako u svom gradu nema olimpijski bazen, iako Bosna i Hercegovina nema veliku plivačku tradiciju, Lana je ovog ljeta u Budimpešti pokazala da i takvim putem može da se stigne u vrh - šesto mjesto na 200 metara delfin i osmo u istoj disciplini na 100 metara na Svjetskom prvenstvu samo su potvrda o kakvom supertalentu se radi. A iza sebe već ima i nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Sportski gen Lana je naslijedila od oca Velibora, nekadašnjeg golmana koji je veliki trag ostavio u lokalnom Veležu, ali i koji je tokom 1995. godine branio gol Sutjeske iz Nikšića u Prvoj ligi SR Jugoslavije.

Do pete godine nije znala da pliva, krenula iz malenog bazena

Lanina priča je nevjerovatna najviše zbog toga što dolazi iz grada u kojem ne postoiji olimpijski (50 metara) bazen.

"Kada sam počela da treniram plivanje bilo je to u gradskoj banji, bazenu koji je dugačak 12 i po metara. Tu sam trenirala tri po godine, a onda sam prešla na 25-metarski bazen u Roduču, gdje i danas treniram. Može da se radi i u takvim uslovima, ali daleko je sve od idealnih uslova", rekla je nedavno Pudar gostujući na bosanskohercegovačkoj Face TV.

Kako kaže većina ljudi njeno plivanje povezuje sa Neretvom.

"Ali nije tako - čak do svoje 10. godine nisam ni plivala u toj rijeci", otkrila je Lana.

Možda i najzanimljivije jeste kako je uopšte završila u ovom sportu.

"Do pete godine nisam ni znala da plivam, pa su me roditelji upisali samo da to naučim kako bismo išli na more", ispričala je Pudar.

Zbog nje Mostar konačno dobija bazen

Lana uglavnom trenira u Banjaluci, ali i po cijelom regionu, a njeni uspjesi pokrenuli su priču i o izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru.

"Grad Mostar je obezbijedio sredstva za izradu projektne dokumentacije - očekujemo veoma brzo raspisivanje javnog poziva i nadam se da ćemo od oktobra ili novembra početi sa radovima na olimpijskom bazenu", rekao je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić za Radio Slobodna Evropa.

Iako ni u Crnoj Gori nisu idealni uslovi za plivanje, Podgorica već 13 godina ima otvoreni olimpijski bazen (na kojem se svojevremeno takmičila baš i Lana Pudar), Nikšić od 2016. zatvoreni, ali iz njih nikako da ispliva neki talenat.

Makar i blizu klase Lane Pudar.

Bonus video: