Počinju Mediteranske igre, Milivoj Dukić nosi zastavu

Svečano otvaranje 19. Mediteranskih igara večeras u alžirskom Oranu. Nadmetanja počela juče u vaterpolu, Crna Gora ubjedljiva protiv Francuske

7736 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Media biro
Foto: Media biro

Mediteranske igre, 19. po redu, počeće zvanično danas u alžirskom Oranu. Zastavu Crne Gore na ceremoniji otvaranja na Olimpijskom stadionu u susjednom gradu Bir el Điru, kapaciteta 40.143 gledaoca, nosiće Milivoj Dukić.

Jedriličar iz Herceg Novog je tri puta nastupao na olimpijskim igrama, a naglašava da mu je priznanje da bude na čelu crnogorske delegacije u Oranu jedno od najvažnijih u karijeri.

"San svakog sportiste je da predstavlja svoju državu na velikim takmičenjima, a stvarno mi je velika čast što ću na otvaranju Mediteranskih igara u Oranu nositi zastavu. To mi je jedan od najznačajnijih trenutaka u karijeri, nešto što daje podstrek i motivaciju da dam najbolje od sebe na predstojećem takmičenju", rekao je Dukić.

On i Ilija Marković će takmičenje u klasi laser početi u ponedjeljak, 27. juna.

"Konkurencija je veoma ozbiljna, tu su sve jake mediteranske zemlje Italija, Španija, Portugal, Francuska, Grčka, Turska. U krugu smo favorita za visok plasman, dosta sam dobro spreman, bio sam skoro na Svjetskom prvenstvu. Osjećam da mi je forma u uzlaznoj putanji, apsolutno sam konkurentan u borbi za medalje, što mi je i cilj", poručio je 29-godišnji Novljanin.

Led od crnogorskih sportista na obali Mediterana probili su vaterpolisti, koji su uvjerljivom pobjedom počeli nastup u Oranu. Selekcija do 18 godina, koju vodi Milan Ćirović, bila je ubjedljiva protiv Francuske (16:8).

"Pobjeda je očekivana. Bilo je na početku malo grča, Francuska nam je parirala u 1. poluvremenu, ali smo u nastavku podigli ritam igre i plivanja. Zato je i ovako velika razlika. Potpuno je normalno da na prvoj utakmici bude malo grča, ali se nadamo da ćemo u nastavku podizati formu i igrati sve bolje", rekao je Ćirović.

Pet golova je dao Lazar Vukićević, po tri Balša Vučković i Vladan Vukićević, dva Neđo Baštrica, a po jedan Milan Nikaljević, Danilo Krivokapić i Pavle Krivokapić.

Rivali mladih “ajkula” u grupi B su i Srbija, Slovenija i Portugal, sa kojim je meč zakazan za sjutra u 13 časova po našem vremenu.

Crnu Goru u Alžiru predstavlja 30 takmičara u osam sportova - osim vaterpolista i jedriličara, nastupiće i Marija Vuković, Tomaš Đurović i Danijel Furtula u atletici, Miroslav Petković, Nenad Ranković, Gracija Stjepčević i Nina Boljević u boćanju, Petar Marčić, Stefan Savković i Bojana Gojković u boksu, džudistkinja Jovana Peković, Nikola Malović i Milena Jovanović u karateu i Zinedin Bećović i Jelena Peruničić u tekvondou.

S obzirom na to da se danas igraju samo mečevi 2. kola u vaterpolu u grupi B, a da je Crna Gora slobodna, niko od naših sportista neće nastupiti. Od sjutra će na borilištima biti i boćari i bokser Savković u kategoriji do 69 kilograma.

Bonus video: