Nebojša Nikčević osvojio turnir u Puli

Nikčević je slavio u konkurenciji 163 igrača iz 25 zemalja, a u diobi prvog mjesta sa još šest takmičara koji su imali sedam bodova je podigao pehar zahvaljujući najboljem dopunskom kriterijumu Buholc

1673 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dijagonale
Foto: Dijagonale

Crnogorski velemajstor Nebojša Nikčević pobjednik je 34. međunarodnog otvorenog šahovskog turnira „Pula 2022”, koji je u subotu završen u hotelu „Park Plaza Histria” na pulskoj Verudeli.

Nikčević je slavio u konkurenciji 163 igrača iz 25 zemalja, a u diobi prvog mjesta sa još šest takmičara koji su imali sedam bodova je podigao pehar zahvaljujući najboljem dopunskom kriterijumu Buholc.

U posljednjem, 9. kolu, vodeća četvorka je u međusobnim susretima remizirala, pa su je pobjedama u posljednji tren dostigli Nikčević (protiv Stankovića iz Srbije) i Šveđanin Filip Lindgren.

Crnogorski velemajstor je imao 48 bodova po Buholcu, ispred Puljanina Miroslava Žufića (47,5) i Lindgrena (47).

Po sedam bodova su imali i Finac Mika Maki-Uro, Malezijac Džuo Ren Lim i Slaven Paštar iz Bosne i Hercegovine, ali su po Buholc kriterijumu osvojili 46 bodova.

Nagradni fond turnira u Puli je bio 6.250 eura, a Nikčeviću je pripalo 1.000.

Najveći favorit po rejtingu je bio domaći takmičar Nenad Ferčec, ali je završio na tek na 31. mjestu sa 5,5 bodova, a o težini njegova promašaja rječito govori podatak da je pokvario rejting za 11,5 bodova. Od hrvatskih predstavnika najveći skok na svjetskoj rejting-listi ostvarili su 23-godišnji FIDE majstor Bruno Makovec (41 bod) i 18-godišnji Lukas Jurakić (33 boda).Nebojša Nikčivuić

Bonus video: