Nepomjašnji dobio pravo na revanš sa Karlsenom

Nepomjašnji je prvi u istoriji turnira pretendenata slavio dva puta zaredom, a format u kojem se osmorica kandidata nadmeće za naslov izazivača održava se 12. put

2717 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ruski velemajstor Jan Nepomjašnji pobijedio je, kolo prije kraja turnira Fide, pretendenata na meč za prvaka svijeta u šahu sa aktuelnim šampionom Norvežaninom Magnusom Karlsenom.

Nepomjašnji je prvi u istoriji turnira pretendenata slavio dva puta zaredom, a format u kojem se osmorica kandidata nadmeće za naslov izazivača održava se 12.put.

Turnir se održava u Madridu a nakon 13. od 14 kola, Rus ima nedostižnih devet poena i jedini je neporažen - pet pobjeda i osam remija.

On je u prethodnom napadu na šahovsku krunu doživio najteži poraz u karijeri, jer se njegova igra protiv Karlsona u novembru prošle godine raspala poslije ispuštene prilike u 6.partiji i Norvežanin je dobio tri uzastopna meča za konačnih 7,5:3,5.

Karlsen je najavio mogućnost da ne brani titulu u slučaju da na turniru u Madridu ne pobijedi Francuz Alireza Firuža, jer mu je on jedini izazov.

Međutim... nakon saznanja da bi opet igrao sa Janom, kratko je kazao - "vidjeću"!

Ukoliko on odustane za titulu bi naredne godine Rusu bio drugorangirani na turniru u Madridu - trenutno su najbliži Amerikanac Hikaru Nakamura i Kinez Din Liženj.

Nepomjašnji je iznenađujuće igrao dobro, jer su mu šanse prema prognozama stručnjaka bile svega 2%.

Danas je remijem sa Mađarom Rihardom Raportom osigurao pobjedu.

U posljednjem 14.kolu Liženj igra sa Nakamurom.

Bonus video: