Prosvjeta iznenadila Budućnost na startu, Elektroprivredi i Crnogorcu maksimalne pobjede

Na Cetinju je juče počela Premijer liga Crne Gore u šahu

3904 pregleda 0 komentar(a)
Prosvjeti pobjeda nad favorizovanom Budućnosti, Foto: ŠSCG
Prosvjeti pobjeda nad favorizovanom Budućnosti, Foto: ŠSCG

Na Cetinju je juče počela Premijer liga Crne Gore u šahu. Po ocjenama brojnih stručnjaka, najkvalitetnije izdanje ligaškog takmičenja od sticanja nezavisnosti.

Na startu lige je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović, uručio Luki Draškoviću Zlatnu plaketu povodom njegovog osvajanja velemajstorske titule. Podsjetimo, Drašković je tako postao prvi velemajstor nakon 2005. godine, kada je takav podvig napravio Nikola Đukiću. Nagrada nije izostala ni za velemajstora Denisa Kadrića, koji je nedavno prešao na crnogorsku rejting listu.

Branilac titule u Premijer ligi, Elektroprivrede iz Nikšića, u čijim redovima nastupaju Kadrić i Drašković bila je maksimalna protiv ekipe 7. Oktobra, a pobjede su ostvarili još: Boban Bogosavljević, Jovan Milović, Božidar Kisić i Vuk Miletić.

Maksimalnu pobjedu u 1. kolu zaslužio je i prvak iz 2019. godine, cetinjski Crnogorac, a velemajstori Miloš Perunović i Dragan Kosić, te Milo Pobor, Bogdan Podlesnik, Miloš Pečurica i Peko Đurović nijesu dozvolili značajno oslabljenoj ekipi Rudara da osvoji ni pola poena.

Derbi lige, je već u 2. kolu, sastaju se ekipe Elektroprivrede i Crnogorca.

Velika borba viđena je u preostala tri meča, a u jednom trenutku rezultat je u svakom meču bio 2,5:2,5 dok je u toku bila partija odluke.

Budućnost je povela pobjedama Nikole Đukića i Vladimira Pajkovića protiv Dragana Bulatovića i Dragana Čađenovića, dok je gradski rival ekipa Prosvjete uzvratila pobjedama Velimira Jeknića protiv reprezentativca Andreja Šukovića i Danila Nenezića protiv Blaža Kalezića.

Slaven Paštar na prvoj tabli nastavio je tradiciju dobrih igara u našoj ligi i pobjedom nad velemajstorom Robertom Markušem, priredio najveće iznenađenje prvog kola: Prosvjeta - Budućnost 3,5:2,5.

Pobjedu za Herceg Novi je izvojevao nekadasnji prvak Evrope Ivan Šarić savladavši Dušana Lekića, dok je Mimozi pobjedu donio Miloš Vlatković koji je preokrenuo poziciju protiv Nebojše Nikolića. Partija Nikčević - Milanović je okončana remijem, kao i preostale 3 partije, pa je taj meč zavrsen neriješenim ishodom.

Nikšićka Mladost i Omladinac Budućnost su odigrali zanimljiv meč u kome je viđena velika borba. Mladi ruski intermajstor Dudin i Đorđe Anđelić su bili raspoloženi u ekipi Mladosti, dok su pobjede u redovima Omladinca zabilježili Nemanja Vukčević i Slaven Živković. Pobjedu Omladincu donio je Uroš Rašović koji je savladao Dragoljuba Kovačevića.

Sjutra su na programu mečevi dva kola.

U 2. kolu od 9,3 sati sastaju se: Rudar - Prosvjeta, Mimoza - Budućnost, Mladost - Herceg Novi, 7. Oktobar - Omladinac i Crnogorac - Elektroprivreda.

Pokrovitelj lige je Ministarstvo sporta i mladih, a organizator Šahovski savez Crne Gore.

Bonus video: