"Crvene" žele velike stvari, poseban motiv za kapitenku Tanju Bokan: Crna Gora vjeruje u plasman na EP

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo održaće se od 21. avgusta do 10. septembra ove godine

3565 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije u OSCG, Foto: Slađan Fatić
Sa pres konferencije u OSCG, Foto: Slađan Fatić

Ženska odbojkaška reprezentacija Crne Gore počela je danas pripreme za nastup u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ambicije se ne kriju - “crvene” žele prvi plasman na veliko takmičenje, iz grupe u kojoj su Češka, Finska i Island.

Početak nove odbojkaške misije nije bio dobar. U posljednjih 48 sati sa liste igračica koje konkurišu za ekipu otpale su Danijela Džaković, koja je imala saobraćajni udes, dok su Jelena Cvijović i Evgenija Milivojević, ipak, odlučile da se ne odazovu.

“Stavile su prioritet na klub, a ne na reprezentaciju, što nije u redu. To je njihov izbor. Sa njima sa pričao, više ne želim o tome da pričam, već da se fokusiramo na lijepe stvare, na djevojke koje su u timu. Imamo šest sedmica za dobre pripreme kako bismo došli u situaciju da se borimo za Evropsko prvenstvo. Ako uspijemo – to bi bio uspjeh”, kazao je selektor Milorad Krunić.

Ima, ipak, razloga za optimizam – kao prvo vratila se Tanja Bokan, poslije godinu pauze zbog privatnih razloga. To je njen povratak i u crnogorsku odbojku, jer karijeru nastavlja u Herceg Novom, nakon 16 godina igranja u inostranstvu.

“Počinjemo pripreme sa uvjerenjem da ćemo se kvalifikovati”, naglasila je Tanja Bokan.

Za jednu od naših najboljih odbojkašica svih vremena, ovo je i posljednja šansa da sa Crnom Gorom napravi velike stvari, nakon što je u klupskoj karijeri osvajala i trofeje i pojedinačna priznanja.

“S obzirom na moj staž i godine došlo je vrijeme da razmišljam i o tome. Nadam se da ćemo se kvalifikovati i da ću se upravo na Evropskom prvenstvu oprostiti od reprezentacije. To mi je želja”, kazala je Tanja.

Saška Đurović je prošle godine bila u nacionalnom timu, koji nije uspio da se domogne završnice. Slovačka je tada bila neprikosnovena, a Finska, koja je rival i u ovom ciklusu, bolja u oba međusobna duela.

“Smatram da sada postoje velike šanse. Prošle godine smo šansu ispustile zbog naše nepažnje. Nadam se da ćemo kvalitetnim treninzima i velikom motivacijom sada uspjeti da ostvarimo taj cilj”, kazala je 20-godišnja srednja blokerka francuskog San Rafaela.

“Prošle godine sam gledala utakmice sa tribina i mislim da smo imali jako lijepe šanse. Nadam se da sada nećemo praviti takve greške. Finska je protivnik po mjeri, mislim da smo spremne da vratimo te dugove”, nadovezala se Bokan.

Četiri pobjede iz šest mečeva sigurno vode Crnu Goru na Evropsko prvenstvo, procjena je selektora Krunića, koji smatra da će presuditi dva duela sa Finkinjama.

Mislim da će šest bodova iz dvije utakmice sa Finkinjama dosta odlučivati. Malu prednost dajem Finskoj, jer posljednju utakmicu igraju sa nama kod kuće. Ali, mi ćemo se potruditi da taj meč ne odlučuje, već da u prvih pet kola odradimo posao, kako ne bismo imali mač nad glavom. Finci su dobri, ulažu dosta, dovode trenere i skaute iz Italije. Mislim da sa ovom grupom igračica – mladih, potentnih i iskusnih – imamo šansu da iz ta dva duela napravimo pozitivan skor što bi, vjerujem, bilo dovoljno za plasman”, kazao je Krunić.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo održaće se od 21. avgusta do 10. septembra ove godine.

Crna Gora je domaćin u jednoj od dvije faze, igraće tri od šest mečeva u Pljevljima, a podrška navijača mogla bi da bude i presudna. Tanja Bokan ih poziva da ispune tribine:

“Ima mnogo djevojaka koje su sa primorja ili centralnog dijela Crne Gore – ukoliko niste u mogućnosti da nas podržite na sve tri utakmice, značilo bi nam da uz nas budete protiv Finske, 21. avgusta. Želimo da tog dana svi budete uz nas”.

Bonus video: