Tužna priča i istina o šampionu: Mo Farah je godinama skrivao tajnu

"Svi me znaju kao Mo Faraha, ali to nije moje pravo ime i nije realnost. Istina je da sam rođen u Somalilandu koji je na sjeveru Somalije. Moje pravo ime je Husein Abdi Kahin", kazao je veliki šampion

11101 pregleda 7 komentar(a)
Mo Farah, Foto: Shutterstock
Mo Farah, Foto: Shutterstock

Mo Farah je legenda atletike i britanskog sporta. Jedan je od najboljih dugoprugaša svih vremena, četvorostruki olimpijski šampion.

On je i čovjek, koji je dugo skrivao tajnu, a koju je otkrio za BBC.

Godinama je govorio da je kao dijete stigao sa porodicom u Englesku - lagao je.

Oca je izgubio dok je imao samo četiri godine, a u Englesku je došao na ilegalan način.

"Svi me znaju kao Mo Faraha, ali to nije moje pravo ime i nije realnost. Istina je da sam rođen u Somalilandu koji je na sjeveru Somalije. Moje pravo ime je Husein Abdi Kahin. Bez obzira šta sam pričao u prošlosti moji roditelji nikada nisu živjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu", otkrio je Farah.

"Kada sam imao četiri godine otac mi je ubijen u građanskom ratu, a porodica nam se raspala. Razdvojen sam od moje majke i ilegalno doveden u Englesku, pod drugim imenom Mohamed Farah", nastavio je.

Farah je otkrio da su ga odveli od porodice kada je imao osam ili devet godina, a da ga je otela žena koju nikada prije nije vidio pod izgovorom da ide kod rođaka koji su u Evropi i da će mu dati novo ime.

Kad su stigli u Ujedinjeno Kraljevstvo odvela ga je u svoj stan u zapadnom Londonu i uzela mu komad papira na kome su bili kontakt podaci njegove rodbine.

„Ispred mene ga je pocijepala i bacila u kantu. U tom trenutku znao sam da sam u nevolji,“ rekao je Farah,

Tvrdi da mu je žena rekla:

„Ako ikada više želiš da vidiš svoju porodicu, nemoj ništa da pričaš.“

„Često bih se samo zaključao u kupatilo i plakao,“ kaže.

Prvih nekoliko godina porodica u kojoj je bio sluga - radio je kućne poslove kao dijete - nije mu dopuštala da ide u školu.

Sa 12 godina upisao se u sedmu godinu tamošnje škole. Zaposlenima u školi je rečeno da je Mo izbjeglica iz Somalije.

Njegova bivša učiteljica Sara Reni kaže za BBC da je u školu dolazio „neuredan i nezbrinut“, da je govorio vrlo malo engleski i da je bio „emocionalno i kulturno otuđeno“ dijete.

Alan Votkinson, Moov nastavnik fizičkog, primijetio je promjenu kod njega kada je stao na atletsku stazu.

„Jedini jezik koji je izgleda razumio bio je jezik fizičkog i sporta“, kaže on.

Farah ističe da mu je sport bio spas jer je „jedino što sam mogao da učinim da pobjegnem iz ove situacije bilo je da izađem i trčim“.

Na kraju se povjerio nastavniku fizičkog o svom pravom identitetu, porijeklu i porodici za koju je bio prisiljen da radi.

Votkinson je tada kontaktirao socijalnu službu i pomogao je Farahu da ga udomi druga somalijska porodica.

„I dalje mi je nedostajala moja prava porodica, ali od tog trenutka sve je krenulo nabolje. Osjećao sam se kao da mi je mnogo stvari skinuto sa ramena i osećao sam se kao ja. Tada je iz Moa izašao – pravi Mo.“

Votkinson mu je pomogao i da podnese zahtjev za britansko državljanstvo pod imenom Mohamed Farah, koje je dobio u julu 2000.

U dokumentarcu, advokat Alan Bridok ističe da je njegova nacionalnost tehnički „stečena prevarom ili lažnim predstavljanjem“.

Zakonski gledano, Vlada može osobi da oduzme britansko državljanstvo ukoliko je dobijeno prevarom. Međutim, Bridok objašnjava da je rizik od takvog scenarija kod Faraha gotovo nemoguć.

Bonus video: