Ko pobjeđuje u Formuli 1 - vozač ili bolid? Naučni metod je dao odgovor

Radna grupa naučnika sa Univerziteta Letbridž, Kanada, pokušala je da odgovori na ovo pitanje u časopisu “Applied Economics”, analizirajući osam sezona, od 2012. do 2019. godine

6754 pregleda 9 komentar(a)
Foto: REUTERS/Ahmed Yosri
Foto: REUTERS/Ahmed Yosri

Klasično pitanje koje ljubitelji Formule 1 uvijek postavljaju i o kome se polemiše: da li su automobil ili vozač važniji?

Radna grupa naučnika sa Univerziteta Letbridž, Kanada, pokušala je da odgovori na ovo pitanje u časopisu “Applied Economics”, analizirajući osam sezona, od 2012. do 2019. godine.

Prema njihovom istraživanju, takozvano pravilo “80-20” - prilično rasprostranjeno uvjerenje da 80% zasluga za pobjedu u Formuli 1 pripada bolidu, a preostalih 20% sposobnosti vozača - nije tačno.

„Pravilo 80-20 je pogrešno jer ne uzima u obzir sve varijable, a doprinos tima i vozila je precijenjeno”, kaže u članku šef istraživačke grupe Dvejn Rokerbi.

“Uticaj vozača je mnogo važniji, jer oni daju dragocjene inpute i povratne informacije o razvoju automobila, čak i van staze, a oni kvalifikovaniji takođe poboljšavaju i tehnologiju razvoja bolida. Automobili Formule 1 ne voze se sami, a vozači ne mogu da rade svoj posao bez sredstava", navodi se u studiji, u kojoj stoji da direktne vozačke sposobnosti predstavljaju “30 do 40 posto uticaja na ishod i performanse, jer se tokom trke događaju mnoge okolnosti koje rješava sposobnost vozača”.

Time se osporavaju kritike koje je Luis Hamilton primio posljednjih godina - one da je osvojio šest titula od sedam u karijeri, između 2014. i 2020. godine, sa Mercedesom koji je nezaustavljiv u poređenju sa konkurencijom.

“Zašto se Valteri Botas do prošle godine sa istim automobilom nikada nije borio za titulu”, pita se Rokerbi.

U istraživanju se navodi i da je sezona 2012. bila sezona u kojoj se najviše isticala vještina vozača.

“Samo je talenat Sebastijana Fetela u Red Bulu presudio u njegovu korist u borbi sa Ferarijem i Fernandom Alonsom. Fetel je na kraju imao tri boda više (281-278) u generalnom plasmanu”, navodi se.

Bonus video: