Jovetić, Savić i Vučević ambasadori crnogorskog sporta

Jednoglasno usvojen je i Finansijski izvještaj COK-a za 2021. sa Izvještajima nezavisnog revizora i Nadzornog odbora, kao i Finansijski plan za tekuću godinu

8180 pregleda 8 komentar(a)
Jovetić, Foto: Boris Pejović
Jovetić, Foto: Boris Pejović

Skupština Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) usvojila je strategiju za razvoj sporta u Crnoj Gori do 2026. godine.

Predsjednik Dušan Simonović kazao je da Strategija COK-a nov materijal i da vjeruje da može poslužiti Ministarstvu sporta i mladih pri izradi nacionalnog dokumenta.

On je najavio da će COK usvojeni dokument proslijediti Vladi na uvid.

Jednoglasno usvojen je i Finansijski izvještaj COK-a za 2021. sa Izvještajima nezavisnog revizora i Nadzornog odbora, kao i Finansijski plan za tekuću godinu.

Konstatovano je da je odnos države prema COK-u, gledajući opredijeljena sredstva, poražavajući i ponižavajući.

"Sva sredstva dobijena od države idu sportistima. Nikada ni cent nije iskorišćen za plate zaposlenim u kancelariji, odnosno dnevnice tokom putovanja", kazao je Simonović tokom sjednice.

Simonović
Simonovićfoto: COK

On je saopštio da asocijacija na čijem je čelu u posljednje dvije godine od državnih kompanija nije dobila ni euro.

Skupština je jednoglasno usvojila i Izvještaje sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, Mediteranskih igara u Oranu i zimskom festivalu mladih Evrope u Vuokatiju i plan priprema za ljetnji festival u Banskoj Bistrici.

Najavljeno je učešće i na pripremnim igrama na Malti.

Delegati su upoznati da će u narednom periodu COK stipendirati i trenere, prije svih sportista koji su olimpijski stipendisti.

Najavljeno je da će COK 21. septembra obilježiti 15 godina od prijema u Međunarodni olimpijski komitet.

Saopšteno je da će tog dana biti proglašeni i prvi Ambadadori crnogorskog sporta - fudbaleri Stevan Jovetić, Stefan Savić i košarkaš Nikola Vučević.

Savić
Savićfoto: Shutterstock

"Bilo je važnih tačaka, od kojih bi posebno istakao Strategiju razvoja crnogorskog sporta. Vjerujem da ona može poslužiti državi za izradu nacionalne strategije. Usvojeni su i Finanijski izvještaj za prošlu i plan za ovu godinu. Rađen je u složenim uslovima, ali je nadam se sklopljen na pravi način. Nije optimističan, ali se nazire nada da bi moglo biti bolje", rekao je Simonović.

Nikola Vučević
Nikola Vučevićfoto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

On je pohvalio dobru saradnju sa Ministarstvom sporta i mladih i da vjeruje da kroz razumijevanje te dvije institucije može doći i do boljih rezultata.

"Vjerujem da su shvatili probleme u COK-u, savezima i sportu uopšte. Siguran sam da sve probleme ne možemo riješiti odjednom, ali da već jednom počnemo da ih rješavamo", rekao je Simonović.

Delegate je na početku zasijedanja pozdravio Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević.

Sjednici prisustvovalo 38 od ukupno 49 delegata, koliko broji Skupština krovne sportske asocijacije crnogorskog sporta.

Bonus video: