Odlazak japanskog samuraja s leda

Dvostruki olimpijski pobjednik Judžuru Hanu završio karijeru

5041 pregleda 1 komentar(a)
Odlazak sa zostavštinom: Hanui rekao dosta, Foto: REUTERS
Odlazak sa zostavštinom: Hanui rekao dosta, Foto: REUTERS

Globalni proboj tenisa neraskidivo je vezan za ime Rodžera Federera, košarke Majkla Džordana... Jednak uticaj na umjetničko klizanje imao je Japanac Judžuru Hanu.

Njegovo ime značilo je za međunarodnu fedraciju - ISU, bilo je garancija da neće biti slobodnog mjesta u publici u atraktivnom programu na ledu - japanski samuraj na eldu, Hanui imao je armiju navijača koje su ga pratile na svakom takmičenju na svakom kontinetu.

Pratili su i sponzori... A on je status ikone zaslužio i nevjerovatniom nastupima, ali i podatkom da je nastupao čak i kada je morao sa leda otići na štakama, takmičeći se čak i sa povredom.

"Imao sam čast i privilegiju da budem na ledu sa ikonom klizanja. On je nevjerovatno doprinio našem sportu, i dalje će", kazao je Nejtan Čen, aktuelni olimpijski pobjednik iz Amerike.

A Hanui se oprostio sa po dva pojedinačna olimpijska i svjetska zlata, brojnim drugim nagradama i medaljama. Pet godina je bio najbolji klizač a njegova zaostavština je i prvi idealno izveden četvorsotuki ritberger u istoriji!

Judžuru Hanu se oprostio sa 27 godina.

Bonus video: