Grad svjetlosti nespreman ulazi u završnicu pripreme za Olimpijske igre 2024.

Organizator najvećih svjetskih sportskih igara skratio budžet zbog pandemije, inflacije, nedostajaće kvalitetan prevoz, pristupne rampe...

4182 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pariz je nespreman dočekao finale Lige šampiona u fudbalu, može li se izboriti sa organizacijom OI od 26. jla do 11. septembra 2024. godine.

Agencija AFP sumnja, jer previše je problema zbog inflacije, skraćenje budžeta za organizaciju, prevoz, ali i doping kontrole.

Još u 2020. godini organizatori su skratili budžet za 400 miliona zbog pandemije korona virusa, a inflacija je napravila dodatni problem i besparicu. Prodaja ulaznica za OI počeće tek u decembru, organizatorima fali sponzora.

“Organizatori su jako škrti što se tiče budžeta”, rekao je AFP-u, izvor upoznat sa situacijom.

Prošlog ljeta, firma osnovana za nadzor izgradnje olimpijskih borilišta i druge infrastrukture, uključujući mostove i autoceste, povećala je proračun na četiri milijarde eura. Samo 1,55 milijardi od tog iznosa biće splaćeno iz javnih sredstava i očekuje se pomoć države az dodatne troškove.

Problem je i saobraćaj jer je Pariz jedan od najpopularnijih turističkih gradova na svijetu a već sada ima probleam sda prilivom turista, dok se odustalo od dvije nove linije metroa, koje su trebale biti izgrađene baš za Olimpijske igre.

Štrajkovi radnika u gradskom saobraćaju izazivaju dodatnu zabrinutost, jer već sda postoji manjak vozača u gradskom prevozu.

Nedostaju pristupi za osobe s invaliditetom, iako su u tom pogledu napravljeni značajni pomaci, a to bi mogao biti veliki problem tokom Paraolimpijade.

Doping kontrole su dodatni problem jer je vođstvo prekasno krenulo u formiranje antidoping organizacije. Toliko kasno da je Međunarodni olimpijski odbor (MOK) izrazio "ozbiljnu zabrinutost".

Testiranja sportista tokom OI Pariz 2024. biće odgovornost Međunarodne organizacije za testiranje na doping (ITA), ali organizatori Igara moraju pomoći s logistikom kako bi kontrole radile ispravno.

Bonus video: