Bizarna situacija: Robot slomio prst dječaku dok su igrali šah (VIDEO)

Jedan od organizatora je kazao da je dječak "prekršio" sigurnosne protokole i pokušao da napravi potez dok je bio red na robota.

5130 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Sedmogodišnjem dječaku robot je slomio prst dok su igrali šah na turniru u Moskvi.

Dječak je pokušao da pomjeri figuru, a robot mu je zgnječio prst, jer je, kako su saopštili organizatori, dječak požurio da izvede potez.

Uprkos povredi, završio je turnir s gipsom na ruci.

"Robot je dječaku slomio prst, što je očito loša stvar", rekao je novinarima Sergej Lazarev, čelnik Moskovske šahovske federacije.

Kazao je da federacija zapravo nije vlasnik robota, već ga iznajmljuje od svojih operatera, i da to radi 15 godina. Operateri su u sigurnosnim protokolima izgleda "previdjeli" mogućnost da robot bude "nasilan".

"Dječak je napravio pokret, ali je robotu trebalo da se da vremena da odgovori. Međutim, on je požurio i robot ga je uhvatio", objasnio je Lazarev.

Incident se dogodio tokom turnira Moscow Chess Open koji je održan od 13. do 20. jula. Snimak prikazuje slučajne prolaznike kako žure da oslobode dijete iz robotskih kandži.

Jedan od organizatora je kazao da je dječak "prekršio" sigurnosne protokole i pokušao da napravi potez dok je bio red na robota.

"Ovaj robot igra već dugo, oko 15 godina. Ovo je izuzetno rijedak slučaj, prvi u mom sjećanju", rekao je on.

Roditelji djeteta su nakon incidenta kontaktirali moskovsko tužilaštvo, rekao je Lazarev, dodajući da će šahovski savez to riješiti i pokušati da pomogne na bilo koji način.

Bonus video: