Lekler do pol pozicije, Ferari kreće prvi nakon 32 godine

U ukupnom poretku nakon 11 odvoženih trka vodi Ferstapen sa 208 bodova, Lekler je drugi sa 170, dok je na trećem mjestu Peres sa 151 bodom

4155 pregleda 0 komentar(a)
Lekler u bolidu Ferarija, Foto: Reuters
Lekler u bolidu Ferarija, Foto: Reuters

Šarl Lekler u Ferariju pobjednik je kvalifikacija za nedjeljnu Veliku nagradu Francuske, 12. trku svjetskog prvenstva Formule1.

Za 24-godišnjeg Leklera to je 16. pol-pozicija u karijeri, ujedno prva za Ferari na stazi Pol Rikar od 1990.

Uz Leklera iz prvog reda krenuće svjetski prvak i vodeći u ukupnom poretku Holanđanin Maks Ferstapen koji je zaostao 0,304 sekunde.

Treći je bio drugi vozač Red Bula Meksikanac Serhio Peres, a uz njega u drugom redu bit će sedmostruki svjetski prvak Britanac Luis Hamilton u Mercedesu, koji će u nedjelju nastupiti na jubilarnoj 300. trci.

"Bio je to sjajan krug, ali imao sam sjajnu Karlosovu pomoć. Bez njega bilo bi to puno teže. Bio je to stvarno timski rad," kazao je Lekler.

Karlos Sains je mogao da mu pomogne, jer mu je ishod kvalifikacija bio nebitan. Španac i Hasov vozač Kevin Magnusen počeće nedjeljnu trku sa začelja startne liste zbog promjena nekoliko komponenti na pogonskim jedinicama.

U ukupnom poretku nakon 11 odvoženih trka vodi Ferstapen sa 208 bodova, Lekler je drugi sa 170, dok je na trećem mjestu Peres sa 151 bodom.

Bonus video: