Balša Vojinović upisao Iskru na karate mapu

Junior Balša Vojinović upisao Iskru u niz uspjeha crnogorskih karatista na evropskim prvenstvima za kadete, juniore i mlađe seniore

5055 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Na svim evropskim karate prvenstvima za kadete, juniore i mlađe seniore Crna Gora je od sticanja nezavisnosti osvajala medalje. Posljednji šampionat u Pragu je, međutim, na mapu uspješnih upisao Danilovgrad, jer se prve medalje na prvenstvima Starog kontinenta domogla i Iskra. Prvu medalju, srebro u borbama do 55 kilograma, zaslužio je Balša Vojinović.

Iako je nakon pobjede u Zagrebu nad reprezentativcem Kosova Isljamom Seljimijem važio za favorita i u Pragu, borac Iskre poražen je sa 1:0.

- Zasluženo je dobio, tradicionalno sporije ulazim u takmičenje, a finale je bilo nakon slobodnog dana. Smatram da bi rezultat bio drugačiji da je finale održano istog dana kada i ostali mečevi, jer napredujem tokom takmičenja, nosi me i adrenalin. No, ne mogu da budem nezadovoljan, pošto sam tek zakoračio u juniorsku konkurenciju i u naredne dvije godine imaću prilika za zlato. Bio sam najmlađi u kosturu mojih rivala u Pragu. Uostalom, debitovao sam na EP, pošto u kadetima nisam nastupao zbog korone - naglasio je 16-godišnji borac Iskre.

Balša Vojinović
Balša Vojinovićfoto: Privatna arhiva

Od sedam međunarodnih takmičenja i turnira od starta sezone, Balša na samo jednom nije osvojio medalju, na najveći stepenik pobjedničkog postolja popeo se na Evropskom prvenstvu malih zemalja.

- Naročito mi je važna bronza sa Svjetskog kupa u Poreču, odmah nakon evropskog srebra, gdje sam dokazao da moj uspjeh u Pragu nije slučajan. Cilj mi je i da zablistam na Svjetskom prvenstvu u oktobru u turskoj Konji, i za razliku od šampionata u Pragu, već od avgusta ćemo imati zajedničke pripreme sa selektorom Dejanom Ivanovićem, čiji je borac Lazar Potpara osvojio drugo srebro u Pragu. Mada i u klubu radimo odlično, svakodnevno jedan do dva treninga, a pred takmičenja tri, baš kao i u reprezentaciji. Za moj uspjeh su zaslužni trener i moj otac Nenad, Vuk Žarić i Vlado Davidović, a individualno radim i sa kate trenerom Jugoslavom Bukilićem. To zbog pravilnog razvoja, formiranja mišića kako bi se izbjegle povrede. Moj cilj su OI 2028, a postoje naznake da se karate vrati u program.

Iz Poreča je Iskra donijela jedinu zlatnu medalju sa takmičenja pod okriljem WKF u katama, od sticanja nezavisnosti.

- Saša Petrić je napravio čudo, jer tradicionalno u katama vladaju Španija, Italija i Turska i zlato u katama je gotovo pa nemoguća misija. To je i znak da se u klubu odlično radi, ali nažalost pet-šest izuzetno perspektivnih naših takmičara nije uspjelo da se domogne Praga. Izgubili su kvalifkacione mečeve od rivala koje dobijaju, ali potrebno je da se na takmičenju slože sve kockice. Naš klub je u sjajnim odnosima sa svima u Crnoj Gori, imamo zajedničke pripreme, sparinge i to nam jako puno znači - zaključio je Balša Vojinović, učenik drugog razreda Gimnazije “Slobodan Škerović”.

Devet trenera zalog za budućnost kluba

Iako je sjedište Iskre u Danilovgradu, trenira se i u Podgorici.

- Podatak da dosta naših takmičara nastavlja da uči u Podgorici uticao je da rad prilagodimo i njihovim potrebama pa se trenira u oba grada. Ta odluka se pokazala ispravnom, jer smo uspjeli da ove sezone napravimo značajan pomak na međunarodnoj sceni. Osim prve medalje i dokazanog Balšinog potencijala i talenta, naročito smo ponosni na prvo crnogorsko zlato u katama na WKF takmičenjima. Bilo je velikih medalja, ali je Saša Petrić prvi stigao do zlata, a suvišno je pričati o moći Španije, Italije ili Turske, njihovom lobiju i školi. Riječ je o nevjerovatnom talentu koji će Crnoj Gori donositi najveće medalje, a tek je ušao u razred kadeta - naglasio je Nenad Vojinović i dodao:

Saša Petrić
Saša Petrićfoto: KK Iskra

- U klubu se izuzetno stručno radi, čak je Jugoslav Bukilić angažovan na individualnom radu boraca a riječ je o izvanrednom stručnjaku, bivšem kate selektoru i uspješnom takmičaru. U klubu imamo ukupno devet trenera, sa Sašom rade i Marko Dučić, Jelena Simonović i Miloš Popović - zaključio je Vojinović.

Bonus video: