Druga maksimalna pobjeda crnogorskih šahista, dame poražene od Grčke

Crnogorski šahisti su među devet selekcija sa svih osam pobjeda u dva prva kola, sjutra derbi sa favorizovanim Iranom

2545 pregleda 0 komentar(a)
Đukić, Drašković i Blagojević, Foto: ŠSCG
Đukić, Drašković i Blagojević, Foto: ŠSCG

Muška reprezentacija Crne Gore nastavila je u sjajnom ritmu takmičenje na Šahovskoj Olimpijadi u indijskom Čenaju, pošto je sa maksimalnih 4:0 savladala i Irag. Ženska šahovska selekcija poražena je od Grčke sa 3:1.

Izabranici Dragana Kosića igrali su odlučno, a dobar timski duh pretočili su u sjajne poteze kojima su došli do maksimalne pobjede.

Denis Kadrić je u ranoj fazi partije stekao značajnu prednost koju je efektno realizovao na prvoj tabli, a Nikola Đukić je u taktičkom nadmudrivanju došao do pozicije za neodbranjivi mat. Luka Drašković je znalački napravio dobru poziciju u "karo kanu", a zatim serijom preciznih poteza primorao rivala na predaju. U prvom nastupu u Čenaju velemajstor Dragiša Blagojević je sjajno tretirao topovsku završnicu i svojim potpisom parafirao novu maksimalnu pobjedu. Andrej Šuković je igrao četvrtu tablu u prvom kolu, u kojem je Blagojević odmarao.

Nikolina Koljević morala se zadovoljiti remijem nakon ponavljanja poteza u duelu sa Anastasijom Avramidu, dok je Mateja Popović odoljela napadima Julije Make. Kristinu Bačić je nakon dobre igre neopreznost koštala poraza a Aleksandra Milović je propustila šanse i izgubila od bivše omladinske prvakinje svijeta Stavruole Colkaidu.

Muška ekipa se nalazi u grupi devet reprezentacija sa maksimalnim učinkom, od dvije pobjede i 8/8 poena. Sjutra je pred našim reprezentativcima veliki izazov i susret sa reprezentacijom Irana, trinaestim favoritim po rejtingu na ovom takmičenju. Zagarantovan je pravi šahovski spektakl, obzirom da Iran predvode velemajstor Magdusolo i Tabatabei učesnici Gran-pri turnira. Zanimljivo je da je iranska delegacija smještena u istom hotelu, gdje i naša.

Dame sjutra ocekuje meč sa Omanom, u kome imaju ulogu favorita, pa je za očekivati da upišu drugu pobjedu na Olimpijadi.

I sjutrasnji mečevi počinju u 15 h po lokalnom vremenu, odnosno u 11,30 sati po vremenu u Crnoj Gori.

Bonus video: