DVIJE POBJEDE CRNE GORE U INDIJI

Šahovska olimpijada: Muškarci nadigrali Kosovo, dame bolje od Zambije

Sigurna pobjeda naših šahista pred veliki izazov u osmom kolu, u kome Crnu Goru očekuje duel protiv petog nosioca Poljske

4131 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Slobodan dan i ugodna šetnja uz obilazak turistickih atrakcija Čenaja, prijao je našim reprezentacijama, pa su u sedmom kolu Šahovske olimpijade u Indiji obje naše reprezentacije - ženska i muška, upisale pobjede.

Muška reprezentacija je maksimalnim rezultatom slavila protiv Kosova.

Pobjedu je najavio velemajstor Dragiša Blagojević koji je nakon desetak poteza stekao odlučujuću prednost protiv Muhameta Aslanija, a nije izostala ni sigurna realizacija iskusnog Blagojevića. Na 2:0 povisio je Luka Drašković, koji je nadigrao Perperima Makolija. Pobjedu je donio Denis Kadrić koji je lijepom žrtvom kvaliteta stekao odlučujuću prednost u duelu sa neugodnim Nderimom Saračijem. Konačnih 4:0 donio je desetostruki prvak Crne Gore, velemajstor Nikola Đukić.

Sigurna pobjeda pred veliki izazov u osmom kolu, u kome naše šahiste očekuje duel protiv petog nosioca Poljske, koja je danas odigrala 2:2 protiv ekipe Filipina.

Dame su nadigrale Zambiju, a meč je riješila pobjeda petnaestogodišnje Milene Mosurović, dok su preostale tri partije su završene remijima.

Mosurovića je osvojila pješaka, a zatim sigurnom igrom došla do pobjede. Debi iz snova za nju, obzirom da je u četiri partije neporažena, a ostvarila je dvije pobjede i dva remija. Pobjeda je mogla biti ubjedljivija, ali su protivnice iskoristile neporeznosti Aleksandre Milović, Nikoline Koljevic i Kristine Bačić, uplovivši u luke remija, pa su se naše dame na kraju morale zadovoljiti minimalnom pobjedom.

Protivnik u narednom kolu je selekcija Egipta.

Na muškom turniru u vođstvu je ekipa Jermenije, koja je podijelila bodove sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, nakon šest startnih pobjeda. Slijedi šest ekipa, od kojih dvije ekipe Indije, sa jednim meč poenom manje.

Vrijedi istaći rezultat mladog Gukeša, koji nastupa za Indiju 2, koji na prvoj tabli ima 7/7.

Prvi favorit u konkurenciji dama, domaća ekipa Indije, zadržala je maksimalan učinak, pa ima dva boda prednosti u odnosu na Ukrajinu, Jermeniju i Gruziju.