Sjajan dan za CG šah: Šahisti remizirali sa Poljskom, dame ubjedljive protiv favorita

Muška reprezentacija remizirala sa petim nosiocem, ekipom Poljske, dame savladale favorizovani Egipat

2580 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Odlični rezultati naših šahovskih selekcija na Olimpijadi - muška reprezentacija remizirala sa petim nosiocem, ekipom Poljske (2:2), dok su dame savladale favorizovani Egipat (3:1).

Muška reprezentacija podijelila je bodove sa Poljskom.

Zablistao je na prvoj tabli Denis Kadrić, koji je bijelim figurama nadigrao Radoslava Vojtašeka (2706). Kadrić je stekao minimalnu prednost u otvaranju, koju je postepeno uvećavao, a filigranskom tehnikom u topovskoj završnici ostvario veliku pobjedu protiv poljskog igrača koji je godinama u vrhu svjetskog šaha.

Nikola Đukić je bez većih problema crnim figurama remizirao sa Kasperom Pirunom, pruživši sjajnu igru. Slobodan dan je prijao Luki Draškoviću koji je danas pokazao zašto je postao velemajstor. Draškovic je bijelim figurama remizirao sa mnogo bolje rejtingovanim Vojćehom Morandom.

Prvi poraz na turniru iskusnog velemajstora Dragiše Blagojevića, označio je podjelu bodova, ali to ne umanjuje dosadašnju sjajnu igru našeg reprezentativca, koji je popustio u pozicionom nadigravanju i jednakoj poziciji.

Sjajan dan upotpunil je pobjeda naših dama protiv favorizovanog Egipta.

Aleksandra Milović je taktičkim udarom stekla prednost u ranoj fazi partiji, a zatim je ulovila protivničkog kralja u matnu mrežu.

Mlada Nikolina Koljević je uspjela da iskoristi grešku protivnice i prevede jednaku poziciju u dobijenu. Pečat na pobjedu je stavila 17-godišnja Mateja Popović.

U nastupu na prvom velikom takmičenju, ona je danas u velikom stilu realizovala prednost stečenu u otvaranju. Poraz Kristine Bačić, koja je ispustila bolju poziciju ne umanjuje veliki uspjeh naših dama.

U devetom kolu muškarci se sastaju sa reprezentacijom Škotske , dok dame čeka duel sa reprezentacijom Hrvatske.

Bonus video: