Crna Gora protiv Islanda, Joksimović: Moramo biti pametni, svaki kiks je korak unazad

Meč u Kolašinu počinje sjutra u 18 časova

4832 pregleda 0 komentar(a)
Joksimović, Foto: odbojka.me
Joksimović, Foto: odbojka.me

Nakon dva uvodna trijumfa - nad Luksemburgom i Portugalom - odbojkaška reprezentacija Crne Gore sjutra (18) protiv Islanda nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Crna Gora je u dobroj poziciji da se i treći put zaredom plasira na kontinentalnu smotru - pobjeda nad Luksemburgom potvrđena je protiv Portugala, koji je kandidat za prvo mjesto u grupi. Taj trijumf otvorio je vrata Evropskog prvenstva.

“Zabilježili smo veliku pobjedu protiv Portugala, protiv protivnika koji je visoko rangiran i na CEV i na FIVB ljestvicama. To je velika satisfakcija za sve ono što smo uradili do sada i potvrda da je rad bio kvalitetan, da je energija koju smo imali od samog početka bila na mjestu i to se pokazalo. Počeli smo meč, da tako kažem, malo sporije, dok smo osjetili protivnika, a bila je i ogromna podrška publike koja nas je na startu iznenadila, pa nam je trebalo malo vremena da se adaptiramo i na tu energuju. Pred kraj seta krenuli smo u ravnopravnu igru, što je rezultiralo dobitkom drugog seta", analizirao je meč sa Portugalom selektor Ivan Joksimović.

Treći set je riješen u završnici, a Joksimović ističe da je upravo bio plan da se Portugalci uvedu u neizvjesne završnice.

"U trećem setu je do sredine tog dijela igre bilo dosta nekih tehničkih grešaka, ali plan nam je bio da ih uvedemo u neizvjesne završnice, jer oni u završnicama imaju jako niske procente efikasnosti, što se i pokazalo. Tako smo došli u situaciju da povedemo. Imali smo kontrolu i do kraja četvrtog seta, jedna lopta je odlučila, ali ono što me posebno raduje je da nismo gubili vjeru, što smo od prve do posljednje lopte vjerovali da možemo da dobijemo utakmicu. To se na kraju pokazalo kao ispravno, dobili smo velikog protivnika, zabilježili dva boda koja će nam mnogo značiti u daljim kvalifikacijama”, kazao je Joksimović.

Sledeći protivnik je Island. Cilj je da se uz podršku publike dođe do trećeg trijumfa.

“Sljedeći protivnik je Island, protivnik kojeg takođe moramo respektovati ništa manje nego Portugal, jer iskren da budem svaki kiks je jedan korak unazad. Bez obzira na to što smo mi napravili veliki iskorak, moramo sada biti pametni, nemamo mnogo vremena za oporavak. Moramo se oporaviti i nastaviti naš put u kvalifikacijama, živimo od utakmice do utakmice, ne želimo da smo euforični. Sigurno da je sada jako lijepo, ali sjutra je novi dan, nova priprema, apsolutno sve zaboravljamo i okrećemo se Islandu i novim pobjedama”, ističe selektor Joksimović.

Poslije sjutrašnjeg duela slijede gostovanja Islandu (14. avgust), Portugalu (17. avgust) i Luksemburgu (20. avgust).

Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće sedam pobjednika kvalifikacionih grupa i pet najboljih drugoplasiranih selekcija.

Bonus video: