Ćuković: KK Bijela je privatni klub, Opština HN sufinansira, a ne finansira program rada za takmičarsku godinu

V.d. sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Herceg Novog reagovao na tekst objavljen u "Vijestima"

4033 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

V.d. sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Herceg Novog Vasilije Ćuković demantovao je navode koje je za "Vijesti" iznio trener karate kluba Bijela Slađan Mikulić.

Mikulić je rekao da je karatiste Bijele Sekretarijat za sport Herceg Novog nagradio sa 30 odsto manje novca u odnosu na pravila raspodjele godinu ranije.

Ćukovićevo reagovanje prenosimo integralno:

"Poštovani, povodom teksta koji je izašao u Vašem listu dana 1.08.2022. godine pod naslovom ''Kasa izdašnija, medalje sjajnije, a minus u raspodjeli'', želim da se u ime Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Herceg Novog i ovim putem demantujem sve konstatacije koje je navedeni predstavnik karate kluba ''Bijela'' iznio na račun resornog sekretara i njegovog savjetnika za sport prema radu karate kluba ''Bijela''.

Moram naglasiti da je karate klub ''Bijela'' privatni klub i samim tim Opština Herceg Novi sufinansira, a ne finansira čitav plan i program rada za jednu takmičarsku godinu.

Resorni sekretarijat je u skladu sa svojim mogućnostima uvijek izlazio u susret i finansijski pomagao nastupe sportista iz Herceg Novog i na reprezentativnoj sceni pogotovo kad su u pitanju individualni sportovi. Budžet za 2022. godinu jeste uvećan za 100.000 eura i nezavisna komisija koju je predsjednik Opštine Herceg Novi izabrao je po pravilniku bodovanja savjesno raspodjelila svih 550.000 eura. Predsjednik pomenutog karate kluba je više puta uznemiravao članove komisije i vršio pritisak na njih da mu se bitno uveća budžet. Lično, nisam bio član te komisije niti sam imao bilo kakav uticaj na njih jer je to protiv zakona. Gospodin Mikulić pored karate kluba ''Bijela“ ima još jedan karate klub ''Tempo''. Zašto dva kluba u jednom gradu, da li trebaju i ostali klubovi da se dupliraju pod drugim imenom i da budu na budžetu građana tj. Opštine Herceg Novi?

Povodom turnira za Dan opštine 23. oktobra, Sekretarijat je odredio sredstva u visini od 2.000 eura i salu u sportskom centru. Organizator nije prijavio da je dobio novčano sponzorstvo i od Turističke organizacije Herceg Novi u visini od 2.000e i od DOO Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi. Potpisan je ugovor između organizatora i Sportskog centra Igalo koji organizator nije ispoštovao i samim tim ga je prekršio. Epidemiološke mjere i distanca nisu ispoštovane koje su tad bile na snazi.Takmičari koji su čekali borbu nisu imali masku a na tribinama nije bilo distance među gledateljima. Organizator je direktno doveo u opasnost više od 800 ljudi. Po ugovoru su bili u obavezi da obezbjede dvije čistačice koje će održavati higijenu tokom turnira. Čistačice su bile dvije maloljetne cure koje nisu to mogle da rade. U obavezi su bili i da obezbjede lica koja će obezbjeđivati ulaz u salu što nije ispoštovano. Zbog neispoštovanog ugovora, kao resorni sekretar uz saglasnost predsjednika Opštine Herceg Novi odlučili smo da drugu polovinu opredjeljenih sredstava usmjerimo na čišćenje Sportskog centra. Na turniru je bilo prijavljeno 684. takmičara, kotizacija je bila u visini od 20 eura. Sekretarijat je dobio informaciju od Sportskog centra Igalo da se kotizacija na kraju turnira plaćala na ruke, čime je opet prekršen zakon. Sve uplate moraju da idu preko računa i da se evidentiraju od strane poreskih obveznika.

Od mog dolaska na mjesto v.d. Sekretara, Sekretarijat posluje u skladu sa zakonom i poštuju se sva pravila. Interna revizija nam je dala sugestije kako da unapredimo rad sekretarijata, a od državne revizije smo dobili pozitivnu ocjenu o radu sekretarijata. Izgleda da gospodinu Mikuliću najviše kod mene smeta pošten i predan rad. Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju posluje po svim pravilima i u skladu sa zakonom", piše u reagovanju Ćukovića.

Bonus video: