Odbojkaši Crne Gore treći put na prvenstvima Evrope

Tim Ivana Joksimovića slavio u Luksemburgu 3:1 i obezbijedio treći vezani plasman na šampionate Starog kontinenta kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane ekipe iz sedam grupa

29022 pregleda 11 komentar(a)
Foto: OSCG
Foto: OSCG

Treći put zaredom, odbojkaši Crne Gore igraće na evropskim prvenstvima!

„Crveni” su iskoristili drugu šansu za Eurovolej 2023, u Luksemburgu slavili 3:1 (27:25, 25:22, 25:27, 25:13) i kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane selekcije iz sedam grupa izborili duele sa kontinentalnom elitom.

Ovaj uspjeh još više dobija na važnosti zbog svega što mu je prethodilo i što je prvi koji je ostvaren na potpuno „domaću” pamet.

Naime, Makedonac Joško Milenkoski je odustao od uloge selektora prije nego što je i došao u Crnu Goru zbog izostanka četiri igrača (Vojin Ćaćić, Marko Vukašinović, Ivan Ječmenica i Miloš Ćulafić, koji se oprostio od nacionalnog tima), pa je Odbojkaški savez izabrao Ivana Joksimovića. I pogodio - 48-godišnji Podgoričanin je napravio sjajnu atmosferu i sa podmlađenom ekipom upisao pet pobjeda i poraz u kvalifikacijama.

Uzgred, postao je prvi Crnogorac koji je našu selekciju doveo do šampionata Starog kontinenta, jer je u dva prethodna navrata kroz kvalifikacije uspješno ekipu vodio Banjalučanin Veljko Bašić...

Mnogo uzbuđenja u dvorani „D’Kok” u Luksemburgu bilo je u 1. setu, iako ništa nije nagovještavalo da bi tako moglo da bude. Crna Gora je vodila 5:1 i održavala prednost sve dok Stiv Veber asom nije izjednačio na 22:22.

Ni to nije bio kraj muka, jer je Ivan Zvicer ispucao dva smeča u aut i dao domaćima dvije set-lopte. Tada je Rajko Strugar servisom zbunio rivala, koji su greškom poklonili preokret „crvenima” - 25:24. Prva šansa za 1:0 nije iskorišćena, ali druga jeste nepravilnim dizanjem tehničara domaćih Žila Brasa.

U 2. dijelu igre Joksimovićev tim je brzo došao do plus šest (13:7), a onda malo pao u igri, ali ne dovoljno da bi Luksemburžani zaprijetili.

Domaći, koji su ranije izgubili sve šanse da se domognu Evropskog prvenstva, nisu htjeli da im se i šesti meč završi rezultatom 3:0, a četvrti maksimalnim porazom.

Dali su sve od sebe da osvoje 3. set, u kojem su stekli veliku prednost serijom 4:0 za 18:13. Zaprijetio je Marko Bojić sa tri uzastopna asa za 21:20, da bi se činilo da je sve gotovo kada je na semaforu pisalo 24:20.

Tada je Aleksandar Minić smanjio, a nakon servisa Blaža Milića je Mateja Gajin tri puta propuštao šansu da smanji na 2:1. Nažalost, Luksemburžani su iskoristili 6. set-loptu, nakon što je Janik Erpelding na mreži nadjačao Luku Babića.

U 4. setu nije bilo nikakvih dilema, Bojić i drugovi su brzo završili posao i obezbijedili plasman na prvenstvo za koje se još ne zna ko će biti tri domaćina, jer je do sada izabran samo Izrael...

Bojić je bio najefikasniji sa 20 poena (četiri asa), Minić je upisao 16, Zvicer 11, Babić 10 (pet blokom), a Strugar za tehničara sjajnih šest.

Bonus video: