Četvrta pobjeda zaredom, 10. ove sezone, a 30. u karijeri: Ferstapen najbrži na domaćem tlu

Šampionat se nastavlja naredne sedmice trkom za Veliku nagradu Italije

3236 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aktuelni šampion Formule 1 Maks Ferstapen nastavio je dominaciju ove sezone i upisao trijumf na Velikoj nagradi Holandije.

Ferstapen je danas na domaćeoj stazi stigao do četvrte pobjede zaredom, desete ove sezone, a 30. u karijeri.

Drugo mjesto zauzeo je vozač Mercedesa Džordž Rasel, dok je treći bio Ferarijev Šarl Lekler, koji je u finišu prestigao Luisa Hamiltona. Vozač Mercedesa je 10 krugova prije kraja bio na drugom mjestu, a na kraju je završio na četvrtom mjestu.

Ferstapen je vodio sigurno do prvog odlaska u boks, kada je vođstvo preuzeo Hamilton, koji je imao taktiku da jednom ode u boks što je i uradio u 30. krugu. Ipak, dva incidenta koja su dovela do virtuelnog vozila bezbjednosti, a zatim i do izlaska pravog vozila bezbjednosti na stazu pomogla su Ferstapenu da pobijedi.

Trka je usporena kada se vozač Alfa Taurija Juki Cunoda zaustavio na stazi, što su i Hamilton i Ferstapen iskoristili za zamjenu pneumatika – Britanac je uzeo srednje, a branilac titule tvrde. Sedam krugova kasnije, Valteri Botas se u svom Alfa Romeu zaustavio, ali je direkcija trke zakasnila sa slanjem bezbjednosnog vozila na stazu, pa je ono izašlo tek krug kasnije. Kada je trka nastavljena Ferstapen je imao lak posao.

Serhio Peres (Red Bul) je bio peti, Fernando Alonso (Alpina) šesti, Lando Noris (Meklaren) sedmi, dok je Karlos Sains (Ferari) završio na osmom mjestu, jer je dobio pet sekundi kazne.

Na devetom mjestu je Esteban Okon (Alpina), a 10. Lens Strol (Aston Martin).

Ferstapen na čelu generalnog plasmana sada ima 310 bodova, 109 više od Leklera i Peresa, dok je Rasel treći sa 188.

Šampionat se nastavlja naredne sedmice trkom za Veliku nagradu Italije.

Bonus video: