Marija Vuković u posjeti olimpijskoj kući: Od Tokija je sve počelo

“Imamo sjajan odnos sa Marijom dugi niz godina, kao i sa ASCG. I to ćemo nastaviti i ubuduće. Uvijek kada Marija dođe donese nam radost i osmjeh, sada nam je, uz to, donijela i srebrnu medalju. Nadam se da ćemo se družiti još dugo, siguran sam da je pred Marijom, koja je u punoj sportskoj zrelosti, još mnogo velikih takmičenja i rezultata. Na tom njenom putu ćemo, nadam se, biti od koristi”, kazao je Simonović

3361 pregleda 0 komentar(a)
Marija Vuković i Dušan Simonović, Foto: COK
Marija Vuković i Dušan Simonović, Foto: COK

Marija Vuković juče je u Crnu Goru donijela srebrnu evropsku medalju, osvojenu prije dvije sedmice u Minhenu.

Naslov vicešampionke Evrope je nastavak njenog uspona koji je počeo prošle godine, kada je prvi put izborila plasman na Olimpijske igre.

Marija je danas posjetila Crnogorski olimpijski komitet i prilikom susreta sa predsjednikom Dušanom Simonovićem podsjetila je da je prije 12 godina, kada je bila juniorska šampionka svijeta, imala prve olimpijske snove.

“Crnogorski olimpijski komitet je uvijek bio uz mene. Nedavno sam gledala snimak iz 2010. godine, predsjednik Simonović kazao da vjeruje i očekuje moje učešće na Igrama, sada već davne, 2012. godine. Dočekali smo to, drago mi je što sam prošle godine zvanično postala dio naše olimpijske porodice. Uvijek smo imali lijep odnos, nadam se da ćemo se lijepo družiti i ubuduće, podržavati i radovati uspjesima, ne samo mojim, već i svih naših sportista”, kazala je Marija.

“Imamo sjajan odnos sa Marijom dugi niz godina, kao i sa ASCG. I to ćemo nastaviti i ubuduće. Uvijek kada Marija dođe donese nam radost i osmjeh, sada nam je, uz to, donijela i srebrnu medalju. Nadam se da ćemo se družiti još dugo, siguran sam da je pred Marijom, koja je u punoj sportskoj zrelosti, još mnogo velikih takmičenja i rezultata. Na tom njenom putu ćemo, nadam se, biti od koristi”, kazao je Simonović.

Marija je čekala dugo da bude olimpijka, dočekala Tokiju prošlog ljeta, a cilj u narednom periodu je i plasman u Pariz 2024. godine.

“Naravno da bih voljela da ponovo budem dio našeg olimpijskog tima, a da prethodno dođem i do cilja da preskočim dva metra”, rekla je Marija.

Put do evropskog srebra počeo je ispunjenjem olimpijske norme, pa plasmanom u finale olimpijskog turnira, zatim osvajanjem četvrtog mjesta na dvoranskom šampionatu svijeta.

“Počelo je u Smederevu, kada sam ispunila normu, zatim Tokio, pa proglašenje za najboljeg sportistu Crne Gore, a sada i evropske srebrne medalje – taj put je tekao uz podršku COK-a, ASCG i cijele države, koja je nakon Olimpijskih igara počela više da prati i podržava atletiku, pa i da voli ono što mi radimo”, kazala je Marija.

“Od njegog finala Olimpijskih igara je sve drugačije. Marija je u Tokiju zaista skrenula pažnju na sebe. Sada ona ima značajne i stabilne visine, stremi ka dva metra, a nadam se da to može da ostvari u Parizu. Imamo pravo da sanjamo i na olimpijsku medalju u atletici, jer kada je Marija u pitanju ništa nije nemoguće”, rekao je Simonović.

Važnu ulogu u Marijinom usponu ima njena trenerica Grkinja Joana Siomu, sa kojom je Crnogorski olimpijski komitet danas potpisao ugovor o stipendiranju u predstojećem olimpijskom ciklusu, do Pariza 2024. godine.

“Vrlo je važno da na ovaj način damo svoj doprinos u obezbjeđivanju kontinuiteta u trenažnom procesu i ovoj saradnji, koja daje izuzetne rezultate”, rekao je Simonović, nakon potpisivanja ugovora.

Bonus video: