Najbolji u Ulcinju, tekbol spektakl na Velikoj plaži

Volcano TEQ biće održan u Ulcinju, na plaži Dolcunium, a glavni favoriti turnira, čiji je nagradni fond 2.500 eura, su tri najbolje reprezentacije svijeta u konkurenciji dublova - selekcije Srbije, Mađarske i Francuske

6852 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Tekbol savez Crne Gore
Foto: Tekbol savez Crne Gore

Sve je spremno za najveći tekbol spektakl u Crnoj Gori.

Volcano TEQ biće održan u Ulcinju, na plaži Dolcunium, a glavni favoriti turnira, čiji je nagradni fond 2.500 eura, su tri najbolje reprezentacije svijeta u konkurenciji dublova - selekcije Srbije, Mađarske i Francuske.

Dva dana uoči takmičenja najbolji crnogorski timovi imali su priliku da treniraju sa elitnim selekcijama na otvorenim stolovima Bemax arene.

„Prvi put kad smo došli u Budimpeštu, gdje smo imali prvi susret sa stolom, vidjeli smo neke stvari koje nam izuzetno prijaju. Slično je našem sportu koji igramo u Novom Sadu, tenisu glavom i nakon toga smo vidjeli da tekobl možemo igrati na vrhunskom nivou, uz trening i vježbu, naravno“ govorio je o počecima u ovom mladom sportu svjetski šampion, Nikola Mitro.

„Tekbol je izuzetno zahtjevan, u smislu fizičke pripreme, pogotovo na vrhunskom nivou. Mislim da je, sem fizičke pripreme, potrebna i vježba, najprije mobilnosti i funkcionalnosti tijela. Dosta je sport dinamičan i samim tim morate biti dobro pripremljeni. Ima pokreta koji nisu dio svakodnevnog života i sporta. Da se ne bi dogodile neke povrede morate biti veoma spremni“ približio je svima tekbol član reprezentacije Srbije.

„Počeli smo da igramo tekbol prije šest godina. Nas dvojica igramo u paru ali takođe takmičimo se i u singl konkurenciji. Tekbol je nov sport u svijetu, a nastao je u Mađarskoj. Zainteresovao nas je jer se igra sa različitim djelovima tijela: glavom, nogama, grudima. Dozvoljena su vam samo tri dodira, a u dublu morate da razmijenite makar pas“ kazao je mađarski reprezentativac Adam Blasovič.

„Prvi put sam tekbol vidio na tekbol festivalu u Mađarskoj. Tada sam se pitao kakav je ovo sport na zakrivljenom stolu za stoni tenis. Pokušao sam i shvatio da je to sport za mene, najprije zbog toga što sam nekada bio fudbaler. Ispostavilo se na početku da ipak nije tako lako, ali je tekbol postao moja pasija. Uvijek mi je lijepo za stolom, pogotovo kada igram dubl meč, ali i u singlu je veoma zabavno“ istakao je Balaš Velej.

Turnir u Ulcinju počinje u 14 sati - 12 timova biće raspoređeno u četiri grupe, po dvije najbolje ekipe idu u nokaut fazu, koja donosi novčane nagrade svim učesnicima. Pobjedniku 1.500 eura, finalisti 500 eura, polufinalistima po 150 eura, a četvrtfinalistima po 50.

Volcano TEQ obećava vrhunski tekbol, i odlična je promocija ovog urbanog sporta u Crnoj Gori. Završna stanica ljetnje turneje je Podgorica - u nedjelju, 18. septembra, na programu je finalni turnir na kom će se za titulu najboljeg u državi i mjesto u reprezentaciji boriti najkvalitetnije crnogorske ekipe.

Reprezentaciju ove jeseni očekuju kvalifikacije za Evropske igre kao i mečevi na šampionatu svijeta u sportu koji kuca na vrata olimpijske porodice.

Bonus video: