Da li će ruski sportisti biti mobilisani za rat u Ukrajini?

Ruski sportski medij “Sport Ekspres” pokušao je da rasvijetli da li Putinova odluka može da utiče na ruske sportiste

7801 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, objavio vojnu mobilizaciju za suočavanje sa kontraofanzivom u Ukrajini.

Procjenjuje se da će oko 300.000 rezervista otići na prve linije fronta. I počela su da se postavljaju pitanja koji će ruski građani biti dio te grupe.

Ruski sportski medij “Sport Ekspres” pokušao je da rasvijetli da li Putinova odluka može da utiče na ruske sportiste.

"Biće pozvano oko 300.000 rezervista iz reda građana koji imaju vojno-tehničke specijalnosti za vojsku. Na lokalnom nivou biće formirane konkretne pozivne liste, a političarima je još teško da kažu koliko će to uticati na naše sportiste“, navodi medij, koji ipak daje naznake o tome ko bi mogao da bude mobilisan.

“Ako su sportisti vojnici ili rezervni oficiri, do 35 godina starosti, teoretski mogu da budu pozvani u okviru djelimične mobilizacije. Ugovori sa profesionalnim sportskim klubovima to ne sprečavaju. Planirano je da se pozovu ljudi sa 'borbenim iskustvom' (očigledno, misli se na operacije na Sjevernom Kavkazu i u Siriji). Malo je vjerovatno da će među sportistima biti mnogo takvih kandidata“, ističe Sport Ekspres.

Mada, kako pravila pojedinačnih ruskih oblasti za mobilizaciju još nisu poznata, neizvjesnost postoji.

Poslanica Dume Ruske Federacije Svetlana Žurova priznala je da je još rano da se zna da li će to uticati na sport, iako otvara vrata:

“Ministarstvo odbrane Ruske Federacije će odlučiti. Ali, uglavnom sportisti sa oficirskim činovima, ako su bili u CSKA ili Dinamu, kroz sportska društva imali su vojne obuke, što znači da bi najverovatnije bili uzeti u obzir za djelimičnu mobilizaciju".

Pitanje je, takođe, da li bi ruski sportisti mogli da se oslobode poziva vojske? Na početku, ne.

"Profesionalni sportisti koji redovno prolaze opsežne ljekarske preglede teško da će biti proglašeni nesposobnim za vojnu službu iz zdravstvenih razloga. Odluka projekta mobilizacije i vojno-ljekarske komisije mogu se osporiti na sudu, ali je odbijanje dobijenog poziva krivično djelo“, navode ruski mediji. Putin je prošlog maja na mitingu na stadionu Lužnjiki pozvao sportiste da mu se pridruže na bini.

Događaju je prisustvovao svjetski i olimpijski šampion u plivanju Eugeni Rilov, klizači Viktorija Sinicina i Mikita Kacalapov, svjetski šampioni u plesu 2021. godine, Vladimir Morozov, olimpijski vicešampion, brojni gimnastičari i gimnastičarke, kao i sportisti raznih klubova moskovskog CSKA...

Bonus video: