Ruska zastava ili ništa i za Sergeja Karjakina

Sergej Karjakin je naglasio da se u neprijateljskim zemljama Letoniji i Litvaniji ne bi takmičio ni pod ruskom zastavom

8040 pregleda 14 komentar(a)
Karjakin se neće takmičiti u neprijteljskim zemljama ni za koju svotu, Foto: Chess24.com
Karjakin se neće takmičiti u neprijteljskim zemljama ni za koju svotu, Foto: Chess24.com

Nakon vozača Formule 1, Nikite Mazepina, ni jedan od najboljih šahista današnjice, 32-godišnji Sergej Karjakin neće nastupati na takmičenjima pod neutralnom zastavom.

Tek što mu je istekla šestomjesečna suspenzija FIDE, zbog stavova oko invazije Rusije na Ukrajinu, ruski velemajstor je iznio jasan stav.

“S jedne strane, istek suspenzije je ugodan, s druge strane treba shvatiti da je odnos prema Rusima na međunarodnoj sceni jako loš. I dalje će biti prepreka, pogotovo ako se turniri održavaju u neprijateljskim zemljama, poput Letonije ili Litvanije, gdje neću ići ni za kakav novac!".

"I da se razumijemo radovaću se kada budem učestvovao na turnirima djelima a ne riječima. Ne poričem da sam želio da igram na Svjetskom brzopoteznom prvenstvu krajem ove godine ili na Svjetskom kupu sljedeće godine. Ali da vidimo gdje će biti održani”, rekao je Karjakin.

Šahista je rekao i da iz principa ne bi igrao pod neutralnom zastavom.

“Za mene je to temeljno pitanje. Drago mi je što se nikad nisam takmičio pod neutralnom zastavom i tome ne težim. Neutralni status mi ne odgovara" kazao je Karjakin za R-Sport.

Karjakin je bio svjetski prvak u brzopoteznom šahu, prvak svijeta i u blicu, pobjednik Svjetskog kupa, dva puta prvak svijeta sa selekcijom Rusije, zvanični pretendent na krunu Magnusa Karlsena...

Sa 12 godina i 211 dana bio je najmlađi velemajstor sve do prošle godine...

Bonus video: