Ministarstvo će obilježiti Evropsku nedjelju sporta

Tri događaja koja će Ministarstvo organizovati su Fun run/Podgorica, Be active village/Podgorica i Be active ride a bike/Kotor

2561 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo sporta i mladih
Foto: Ministarstvo sporta i mladih

Ministarstvo sporta i mladih organizovaće tri događaja kojim će obilježiti Evropsku nedjelju sporta.

Glavni cilj Evropske nedjelje sporta koja se po osmi put u Evropi, a peti put u Crnoj Gori održava od 23. do 30. septembra (ali će, zbog obima, neke aktivnosti biti realizovane i tokom oktobra) je doprinos povećanju broja aktivnih građana, kao i podizanju svijesti o značaju fizičke aktivnosti i zdravih stilova života.

Tri događaja koja će Ministarstvo organizovati su Fun run/Podgorica, Be active village/Podgorica i Be active ride a bike/Kotor.

FUN RUN

Ministarstvo sporta i mladih u saradnji sa Atletskim savezom Crne Gore organizovaće po četvrti put rekreativnu trku ''Fun Run''.

Atletska trka na tri kilometra, održaće se 3. oktobra sa početkom u 17.00 časova.

Start trke predviđen je sa brda Gorica, a cilj će biti preko puta Gradskog stadiona, na Trgu ''Argentina''.

Iz Ministarstva je saopšteno da je očekivan broj takmičara 300.

"Cilj je uključiti što veći broj građana koji će, zajedno sa profesionalnim sportistima, kroz navedenu trku poslati poruku značaja bavljenja fizičkim aktivnostima", kazali su iz Ministarstva.

BE ACTIVE VILLAGE

Centralni događaj Evropske nedelje sporta pod nazivom „Be active village“ održaće se 6. oktobra, u periodu od 17.00 do 20.00 časova kod sportskog centra "Morača" (Sportsko rekreativna zona koja obuhvata sportske terene za odbojku i mali fudbal i park izmedju njih).

"Na navedenoj lokaciji biće oko 25 promo punktova gdje će COK, POK i nacionalni sportski savezi imati priliku da podijele promo materijale i da organizuju aktivnosti kroz koje ćemo svi zajedno dati doprinos popularizaciji i afirmaciji sporta", kazali su iz Ministarstva.

BE ACTIVE RIDE A BIKE

Biciklistička trka ''Be active ride a bike'' realizovaće se u Kotoru 9. oktobra sa početkom u 11 časova.

"U toku su razgovori sa Opštinom Kotor i Biciklističkim savezom Crne Gore. Cilj projekta je da se građani uključe u revijalnu biciklističku trku koju će voziti zajedno sa reprezentativcima u bicklizmu i kroz navedenu aktivnost pošalju poruku značaja bavljenja sportskim aktivnostima."

EUROPEAN WEEK OF SPORT AMBASSADOR

Prvi BeActiveAmbassador u Crnoj Gori je bivša rukometašica Ana Milačič.

Ana Milačić
foto: Ministarstvo sporta i mladih

"Ponikla je u Budućnosti iz Podgorice (dvije duple krune). Osvajač je Kupa Srbije sa ekipom Naise iz Niša u kojoj je provela jednu sezonu. Sa Lokomotivom iz Zagreba bila je finalista kupa Hrvatske. Dvije sezone u Metalurgu iz Skoplja krunisane su duplom krunom. Sa ekipom Paoka iz Soluna proslavila je osvajanje Kupa Grčke. Sa AEK-om iz Atine dvije godine zaredom osvajač je duple krune. Prošla je sve reprezentativne selekcije; bila kapiten kadetske reprezentacije Srbije i Crne u Gore, kapiten juniorske reprezentacije Crne Gore, član seniorske reprezentacije Crne Gore. Dobitnik je nagrade za izuzetne sportske rezultate na međunarodnom planu i promociju crnogorskog sporta i vrijednosti koju dodjeljuje Crnogorski naučni časopis „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“! Izabrana je za najbolju rukometašicu Grčke 2018. godine."

Pet godina se bavila trenerskim poslom u mlađim selekcijama klubova u kojima je aktivno igrala.

"Profesionalnu igračku rukometnu karijeru okončala je 2020. godine. Diplomirala je na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje UCG u Nikšiću. Govori engleski i grčki jezik", zaključeno je u saopštenju Ministarstva sporta i mladih.

Bonus video: