Noris: Ferstapen je jedan od najbržih vozača u istoriji Formule 1

Šampionat Formule 1 nastavlja se trkačim vikendom u Singapuru, a trka je na programu u nedjelju od 14 časova

2548 pregleda 3 komentar(a)
Noris, Foto: Reuters
Noris, Foto: Reuters

Vozač Meklarena Lando Noris rekao je da je aktuelni svjetski prvak iz Red Bula Maks Ferstapen jedan od najbržih vozača u istoriji, ali je priznao da ga nervira to što ne može da bude konkurentan u borbi za pobjede.

Ferstapen je prošle godine u kontroverznoj završnici sezone i borbe za Luisom Hamiltonom iz Mercedesa osvojio prvu šampionsku titulu u karijeri, a ove sezone je na korak od drugog trofeja, nakon što je pobijedio u 11 od 16 trka.

Noris je u izjavi za Skaj u šali rekao za svog dobrog prijatelja Ferstapena da je njegova sezona bila laka i da bi "možda trebalo da vozi naš bolid i vidi kako je to", pošto je Meklaren peti u šampionatu.

"Uradio je nevjerovatne stvari. Vrlo impresivno, naravno. Slično Luisu prethodnih godina, kada imate vozilo koje može da pobjeđuje u trkama, koristite te prilike. Pobijedio je svog timskog kolegu svaki put, impresivno je gledati ga iz dana u dan", rekao je Noris.

"Čak i na treninzima, nikada nije ispod granice, uvijek ih pomjera. Čak i prvi trening, prvi krug, njegovi rezultati su ponekad brži od naših koje napravimo u kvalifikacijama. On je jedan od najtalentovanijih vozača koji su došli u Formulu 1, jedan od najbržih. Nema sumnje da će ove godine da osvoji drugu titulu i još nekoliko titula u budućnosti", dodao je britanski vozač.

Ferstapen je predvodnik talentovane generacije 24-godišnjih vozača Formule 1 i zajedno sa Šarlom Leklerom i Džordžom Raselom bori se za najbolje pozicije.

Smatra se da Noris ima slične sposobnosti kao ti vozači, protiv kojih se borio u juniorskim kategorijama, ali za sada, osim ponekog bljeska, nije konkurentan.

On je rekao da je i dalje strpljiv, ali je priznao da je frustriran jer ne može kvalitetno da im se suprotstavi.

"Morate čekati svoje vrijeme, ne možete mnogo više da uradite. Ne mogu baš da se žalim i dalje imam priliku u Formuli 1. Ponekad mislim, zauzmem šesto ili sedmo mjesto, a vozio sam najbolju trku u životu, ili imao sam najbolji krug u kvalifikacijama, ali sam osmi ili deveti. Morate da shvatite da je to bio vaš cilj za taj dan", dodao je.

"Morate da se zapitate, da li ste vozili najbolji krug koji ste mogli, da li ste sve uradili kako treba? I ako jeste, time morate da budete zadovoljni, bez obzira da li je 10. mjesto, peto ili šesto. Možete da ne pobijedite mnogo godina, a prilika može da se ukaže za 12 godina ili tako nešto. Ponekad je to frustrirajuće, pošto mislite da zaslužujete više u nekim trenucima, bez obzira koliko ste napornog rada uložili. Imate momka koji ima najlakšu trku, uživa i pobijedi, a vi se znojite, prolazite kroz najteže u životu i zauzmete osmo mjesto", naveo je Noris.

On je rekao da nikada ništa nije zamjerao ostalim vozačima, pošto sigurno zaslužuju da budu u takvim pozicijama, ali da vjeruje da će dobiti priliku.

"Samo morate da vjerujete da ćete za nekoliko godina ili nekoliko trka, dobiti svoju šansu", naveo je Noris.

Šampionat Formule 1 nastavlja se trkačim vikendom u Singapuru, a trka je na programu u nedjelju od 14 časova.

Bonus video: