U Verdeu će igrati budući olimpijski prvaci

Podgorica na svjetskoj mapi - prvi put u Crnoj Gori od nedjelje svjetski turniri i u stonom tenisu, dolaze najbolji igrači od 11 do 19 godina

2963 pregleda 4 komentar(a)
Organizatori očekuju spektakularne igre u sjajnom ambijentu, Foto: Slaviša Živaljević
Organizatori očekuju spektakularne igre u sjajnom ambijentu, Foto: Slaviša Živaljević

Dobar glas daleko se čuje, nakon sjajno organizovanog Evropskog čelendžera, Stonoteniski savez Crne Gore biće prvi put domaćin i prestižnih svjetskih turnira. Pod pokroviteljstvom Svjetske asocijacije (ITTF), dva prestižna turnira odigraće se u kompleksu Verde, do 2. do 9. oktobra.

Podgorica će biti centar svjetskog stonog tenisa za nadolazeće nade, jer će nastupiti preko 300 takmičara na dva turnira, 18 iz Crne Gore sa selektorima Dijanom Zonjić (djevojčice) i Sašom Dragašem (dječaci). Sedam naših reprezentativaca oprobaće se protiv najbolje rangiranih svjetskih stonotenisera u uzrastima do 15 i 19 godina u okviru "WTT YOUTH STAR CONTENDER", dok će istovremeno u pet kategorija ostali takmičiti na "WTT YOUTH CONTENDER - u", i to u uzrastima do 11, 13, 15 i 19 godina.

Supervizor i direktor svjetske serije open turnira za mlade u ITTF-u, Portugalac Tijago Vijegas, ne krije da je zatečen nevjerovatnim nivoom mogućnosti i uslova u organizaciji stonoteniskih turnira, koje pruža Crna Gora.

- Bojazan da je nemoguće istovremeno organizovati dva kontendera, naročito Star, koji iziskuje posebne uslove za najperspektivnije takmičare, buduće osvajače olimpijskih medalja, nestala je odmah po dolasku. Topao prijem, nevjerovatna gostoljubivost, kooperativnost i predusreljivost su bili moj prvi, a drugi utisak je da će sve proteći u savršenoj organizaciji u našoj prvoj saradnji sa STSCG. Takmičari će imati sjajne uslove u borbi za napredak na svjetskoj rang listi, ai i prave provjere za buduća velika takičanja. Siguran sam da je ovo tek početak naše saradnje - naglasio je Vijegas na konferenciji za novinare и додао:

"Na Star kontenderu nivo igara će biti spektakularan, to je skoro pa najveći nivo".

Pored njega bili su i domaćini, direktorica takmičenja Sunčica Rogić, potpredsjednik STSCG Ranko Boca i reprezentativac Jakša Krivokapić.

- Nikada prije dva WTT turnira nisu održana na istom mjestu, jedan za drugim ili istovremeno, ali mi smo iskoristili priliku odustajanja od Star kontendera druge članice ITTF, uhvatili se u koštac sa posebnim izazovom. To je fantastična prilika da se naši takmčari oprobaju protiv najboljih igrača svjetskih velesila. Uz to, sedam naših reprezentativaca će na Star kontenderu imati priliku da napreduju na svjetskim rang listama. Mi se nismo uplašili posla, prvi put je ITTF dozvolila dva turnira, a našom hrabrošću uspjeli smo da dovedemo i veliki broj takmičara, ali i samu elitu svjetskog tenisa - naglasila je Rogić.

Osim za rejting igra se i za nagradni fond od 15.000 dolara, a ulaz je besplatan za gledaoce.

- Nakon uspješne saradnje sa Evropkom asocijacijom (ETTU), organizacijom svjetskih turnira Crnu Goru definitivno želimo na svjetskoj mapi. Tri su benefita zahtjevnog projekta koji smo preuzeli i osim promocije, kvalitet takmičara garancija je spektakularnim igrama u ovom masovnom i međunarodno popularnom olimpijskom sportu. To će, nadamo se uticati i na viši status stonog tenisa u Crnoj Gori. Uz finansijski aspekt, ne treba zaboraviti ni da će se naši takmiačri nadmetati protiv najboljih, skupljati važne bodove bez skupih putovanja vani - objasnio je Boca.

Krivokapić je naglasio da se crnogorska selekcija vrijedno pripremala za veliki izazov.

Bonus video: